fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Občina

Spremembe volilnih okrajev v Novem mestu

Na Ministrstvu za javno upravo so poslanskim skupinam koalicije predali predlog novele Zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor. Predlog novele posega v 16 volilnih okrajev, v parlamentarni postopek pa bo vložen kot poslanski zakon.

Kot je v izjavi za medije dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, so na ministrstvu ob začetku mandata aktualne vlade vse poslanske skupine pozvali, naj podajo predloge sprememb volilnih okrajev, razvili smo posebno aplikacijo za risanje volilnih okrajev, organizirali delavnico za uporabo aplikacije ter bili ves čas na voljo za tehnično in vsebinsko podporo.

Nato so na Ministrstvu za javno upravo na podlagi posveta z ustavnimi pravniki in predstavniki poslanskih skupin pripravili dva predloga sprememb meja volilnih okrajev, ki sta bila najprej predstavljena koalicijskim strankam. Rok za oddajo pripomb se je iztekel v petek, 6. novembra 2020. Na podlagi prejetih pripomb smo uskladili nov predlog, ki je bil posredovan strankam koalicije in opozicije. Na podlagi dodatnih pripomb je bil včeraj oblikovan končen predlog novele.

»Pri pripravi predloga novele zakona smo izhajali iz veljavne ureditve in jo spremenili v delu, za katerega je Ustavno sodišče Republike Slovenije odločilo, da ne ustreza več merilom za oblikovanje volilnih okrajev. To so: približno enako število prebivalcev, geografska zaokroženost in skupne kulturne ter druge značilnosti. Verjamem, da smo s tem zadostili odločbi ustavnega sodišča,« je ob tem poudaril minister Koritnik.

Razhajanja v velikosti volilnih okrajev izhajajo iz priseljevanja in odseljevanja prebivalcev; meje volilnih okrajev se namreč 30 let niso spreminjale. Predlog novele tako posega v naslednje volilne okraje:

Informativno ime volilnega okraja (VO)SpremembeOpombe
Ribnica- DobrepoljedaVO se poveča za občino Dobrepolje
Novo mestoDaVO se zmanjša za občino Škocjan
SevnicaDaVO se poveča za občino Škocjan ter zmanjša za del OB Šentrupert
TrebnjeDaVO se poveča za del občine Šentrupert, ki je prej bil v VO Sevnica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih