fbpx
Mestnik
Božo Kostadinovski. FOTO: Osebni arhiv.
Božo Kostadinovski. FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Politika

Srčni lev poziva, da stopimo skupaj: zgodba družine, ki vas bo pretresla

Zima je prinesla še več zgodb, ki nam morajo biti vsem, ki živimo »normalni« vsakdan, v opomin. Humanitarno društvo Srčni lev, ki ga vodi Novomeščan Božo Kostadinovski, se dnevno srečuje s kruto realnostjo nekaterih posameznikov. Tokrat izpostavljajo žalostno usodo družine iz naše okolice, ki jim življenje zadnje čase ne prizanaša.

Predsednik društva te dni vse moči usmerja v zbiranje pomoči za družino, ki ji je obdobje covida spremenilo tok vsakdana. V času epidemije mož ni mogel delati, mu zaupa gospa, ki težko prosi za pomoč, a je zdaj v to prisiljena.

Dolgovi so se začeli nabirati, položnice so prihajale ena za drugo, vsak mesec so se sproti morali odločati, katera bo ostala neplačana. V hladilniku je bilo čedalje manj hrane, dom je postajal hladen. Drva so kopnela, čeprav so kurili samo zvečer.

Gospa, ki zaradi zdravstvenega stanja praktično ni zaposljiva, je predsednika društva Srčni lev povabila v svoj skromni dom.

»Usedel sem se na dotrajane stole. Preden sva začela pogovor, se mi je opravičila, da imajo hladno, ker nimajo več drv,« nam zaupa Božo Kostadinovski, ki vsakega posameznika, za katerega zbirajo denar, tudi preveri. Da ne bi kdo izrabil dobrote ljudi, ki darujejo denar in sredstva.

Gospa pojasni, da k hiši denar nosi zgolj mož. Sama je želela delati, stisniti zobe in iti v službo, a so jo zavrnili, ker ima zdravniško odločbo, pove dobrodelnik.

Zdravstveno stanje obupane gospe je alarmantno, pesti jo sladkorna bolezen, nevrološka nevropatija. Bori se s prekomerno težo, ki je posledica hormonskih motenj in policističnih jajčnikov. Njeno zdravstveno stanje potrebuje nenehne obravnave in obiske zdravnikov. Iz Dolenjske se mora voziti v ljubljanski klinični center, a preglede večkrat odpove. Enostavno ni denarja za bencin, prizna obupana družina. V humanitarnem društvu Srčni lev so jim s pomočjo donatorjev že zagotovili vinjeto.

Hči se bori z epilepsijo

Vsa ta teža in muka staršev obremenjuje tudi hčerko, ki je zelo uspešna in pridna učenka. Tudi njej zdravje ne prizanaša, živi z epilepsijo in v večnem strahu pred napadi.

Oče je v službi od zore do mraka, spočije si le v nedeljo in še to je premalo, da bi vzdrževal družino vsaj z osnovo.

Srčni lev nas poziva, da stopimo skupaj. Družina namreč nujno potrebuje pomoč pri poplačilu dolgov, hrano in obleke za dekle (št. 134-140) in obutev v velikosti 36-37.

Njihov dom greje samo upanje, da bo enkrat boljše. Nimajo drv, potrebujejo tudi kuhinjske stole.

Če lahko, pomagajte, prosijo v društvu.

PODATKI ZA NAKAZILO :

Humanitarno društvo Srčni lev

Gornje Lepovče 85

1310 Ribnica

TRR: SI56 6100 0001 3844 672

DELAVSKA HRANILNICA D.D LJUBLJANA

KODA: CHAR

NAME : POMOČ DRUŽINI

Predsednik društva prosi, da ga obvestite o nakazilu in mu na zaseben profil na Facebooku pošljete potrdilo o plačilu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih