fbpx
Mestnik
Direktor Ivan Gabrič, ustanovitelj portala Mestnik.si, ob predaji tabličnega računalnika DSO Novo mesto.
Aktualno Novice Občina

Stanovalcem DSO Novo mesto smo uspešno donirali tablični računalnik

V aprilu smo v uredništvu sklenili, da bomo po naših najboljših močeh tudi sami prispevali k olajšanju situacije najranljivejšim skupinam v času epidemije koronavirusa, med katerimi so najbolj izpostavljeni ravno starejši. Zavedamo se, da omejevanja gibanja in stikov z bližnjimi marsikomu predstavlja velik stres in žalost, predvsem pa začnejo pogrešati svoje bližnje, zaradi česar so starejši lahko še toliko bolj ranljivi in dovzetni za morebitne bolezni in okužbe.

Vpostavili smo kontakt z DSO Novo mesto

Zato smo kontaktirali Dom starejših občanov Novo mesto, kjer smo jih povprašali o stanju pri njih ter o morebitnih potrebah, ki jih čutijo te dni. Na vprašanja nam je odgovorila ga. Barbara Ćutuk, delovna terapevtka v DSO, z naslednjimi besedami:

“V Domu starejših občanov Novo mesto se na najrazličnejše načine trudimo, da bi bila jesen življenja naših stanovalcev čim lepša in bogatejša. Naš cilj je omogočiti stanovalcem kvalitetno nego in oskrbo v času bivanja v našem Domu. Z reorganizacijo dela in ustvarjanjem potrebnih pogojev za delo in bivanje se kljub trenutni stresni situaciji,  še vedno trudimo slediti našemu cilju. Stanovalci v tem času namreč zelo pogrešajo svojce, skupinske aktivnosti, medsebojno druženje in številne kulturne prireditve, ki so se jih udeleževali.”

“Glede na vašo pripravljenost pomagati, da bi se naši stanovalci v tej situaciji počutili čim bolje in glede na poznavanje trenutnih potreb in sposobnosti naših stanovalcev bi najbolj potrebovali tablice za komuniciranje s svojci. Trije telefoni, ki so namenjeni video klicem in nam jih je podaril Telekom so vseskozi v uporabi, velikost slike pa glede na težave z vidom večine naših stanovalcev nekoliko premajhna. Pogovori preko video klicev se verjemite najbolj dotaknejo srca in duše ne samo stanovalcev in svojcev, ampak tudi nas delavcev.  Med pogovorom vemo, da smo v teh trenutkih za stanovalca in svojca naredili največ kar smo lahko.”

“Zaradi zgoraj naštetih dejavnikov bi bili zelo veseli, če bi obstajala možnost, da bi nam lahko pomagali z  donacijo tablic ali prenosnih računalnikov, ki bi lahko tudi kasneje predstavljali nove izzive pri izvajanju računalniških aktivnosti. Najlepše se vam zahvaljujemo in vam želimo lepe in zdrave dni.”

Nemudoma smo stopili v akcijo

Na poziv glede tabličnih računalnikov smo se seveda odzvali in nemudoma stopili v akcijo pri iskanju najbolj primernega. Uspešno smo zbrali sredstva in opravili nakup tabličnega računalnika.

Uspešno predali tablični računalnik v uporabo stanovalcem DSO Novo mesto

V mesecu maju smo ga z zadovoljstvom predali DSO Novo mesto, ki so bili nad prejeto donacijo naravnost navdušeni. Barbara Ćutuk je povedala: “Zahvaljujemo se vam za podarjen tablični računalnik. V času izolacije ga bomo uporabljali za izvajanje video klicev med stanovalci in svojci, v prihodnosti pa bo nudil možnost za nove izzive vsem tistim stanovalcem ki si bodo želeli spoznavati svet računalništva in si na nov način osmisliti dneve starosti.”

Stanovalci tablični računalnik že z veseljem uporabljajo in se veselijo skupaj s svojimi bližnjimi.

Veseli smo, da smo lahko del zgodbe in upamo, da bomo z našim dejanjem spodbudili še koga, ki bi bil pripravljen na takšen ali podoben način prispevati k olajšanju situacije najranljivejšim.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih