fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

Strokovni posvet o projektu programa dodatnega usposabljanja

Učenci v novomeškem DSO

V sredo, 14. 4. 2021, smo se mentorji sodelujočih šol udeležili posveta o projektu Program dodatnega usposabljanja, ki je namenjen spodbujanju zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Nosilec projekta je CIRIUS Vipava, konzorcijski partnerji projekta pa so: OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj, OŠ Stanka Vraza Ormož ter naša šola, OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada. Na posvetu smo mentorji projekta z vseh sodelujočih šol predstavili aktivnosti, ki jih izvajamo na naših šolah. Na posvet smo povabili starše vključenih učencev, strokovne sodelavce – kolege učitelje, zaposlovalce in ostale zainteresirane. Posvet je potekal preko videokonference.

Projekt Program dodatnega usposabljanja (PDU) je namenjen spodbujanju socialne vključenosti otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v lokalno okolje. Na naši šoli v program vključeni učenci zadnje triade prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom (NIS) in višje stopnje posebnega programa.

Namen teh aktivnosti je, da mladostniki pridobijo nove izkušnje, ki bogatijo njihovo življenje ter razvijajo njihova močna področja in talente. Z uspešnim delom v realnem delovnem okolju doživljajo zadovoljstvo, ki dviguje njihovo samozavest in jim pomaga pri razvijanju pozitivne samopodobe. Otrokom oziroma mladostnikom s posebnimi potrebami skušamo tako olajšati vključitev na trg dela, v lokalno okolje in v samostojno življenje. Z aktivnostmi v širšem okolju učenci tudi razvijajo svojo socialno mrežo.

Na OŠ Dragotina Ketteja v okviru PDU izvajamo tri module: Priprava in spremljanje ciljne populacije; Sodelovanje v obrtnih storitvah in Pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo in gospodinjska opravila. Naši učenci pomagajo v Domu starejših občanov Novo mesto, v gostinskih lokalih (Restavracija Prepih in Gostišče Na trgu), trgovinah in obrtniških delavnicah. Obdelujejo tudi šolski vrt in sodelujejo pri različnih gospodinjskih opravilih na šoli.

Bojana Klančičar,

koordinatorica in mentorica projekta PDU

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih