fbpx
Mestnik
Diana Dimnik, dr. med., spec. derm. Foto: Proderma d.o.o.
Novice Narava & zdravje

STROKOVNJAK ODGOVARJA: Kako poskrbeti za ustrezno vlago v koži?

Obdobje nizkih temperatur nekaterim povzroča neprijetnosti, povezane s kožo, predvsem na obrazu, ki je nekoliko bolj izpostavljena ostri zimski klimi. Lahko se zgodi, da se predvsem po licih, nosu in bradi pojavi rdečica, ki nekatere postavlja v zadrego. Marsikdo se spopada tudi z rdečimi in oteklimi lisami na koži, ob katerih se pojavi še srbečica. Zelo pogosto so prisotne po dlaneh in na prstih. Tegoba, s katero se spopada vedno več ljudi, se imenuje »urtikarija zaradi mraza«, ki se pojavi po stiku kože s hladnim zrakom, predmetom ali vetrom.

Da se bomo uspešno izognili vsem tem nevšečnostim, moramo poskrbeti za ohranjanje ustrezne vlažnosti, zato je potrebno izbrati prave izdelke, ki jih nanašamo na telo. Najboljša rešitev za izgubljanje vlage v koži je nanos posebnih olj, ki na koži ustvarijo nevidno zaščito. Koristno je tudi, da na koži uporabimo vlažilna olja na osnovi krem, vendar so manj učinkovite v primerjavi z olji. Katero alternativo izbrati, nam odgovarja strokovnjakinja na tem področju, Diana Dimnik, dr. med., spec. derm., iz podjetja Proderma d.o.o.

Vsekakor so olja bolj okluzivna – pokrovna in preprečujejo izhlapevanje vode na površini kože, zato pri zelo suhi koži nanašamo olja takoj po umivanju dokler je koža še vlažna.

Pri osebah s suho kožo so koristne oljne kopeli. Svetujemo tuširanje z mlačno vodo in uporabo syndet mil ali kopel z mlačno vodo, v katero dodamo olja. Svetujemo 10-20 min namakanje v kopeli, da se vrhnja plast kože ustrezno navlaži, z dodatkom oljne kopeli pa preprečimo, da bi ta ujeta voda izhlapela. V nekaj minutah po kopeli je potrebno na še vlažno kožo nanesti ustrezno količino negovalne kreme.

Indiferentni lokalni pripravki – emolienti, ki jim pogovorno pravimo negovalna krema, razdelimo v dve kategoriji, glede na lipofilne in hidrofilne snovi, ki jih vsebujejo. Lipofilne imajo pokrovni in emolientni učinek, na koži tvorijo tanek film, ki zadrži vlago. Eden njihovih pomembnih učinkov je, da nadomeščajo koži lastne lipide in s tem vzdržujejo njeno sestavo in strukturo. Hidrofilne sestavine pa imajo vlogo vlaženja, saj nase vežejo vlago iz okolice in jo nato zadržijo na površini kože (npr. glicerol).

Emolienti se lahko nahajajo v različnih oblikah, kot so krema, losjon, mleko, mazilo in gel. Lažje oblike, kot so losjoni in kreme, ki vsebujejo več vode, se hitreje vpijejo, vendar jih je treba nanašati pogosteje kot npr. mazila, ki so bolj okluzivna, zaščitna in imajo daljši učinek, saj imajo višjo vsebnost olj.

M. K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih