fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Društva Novice

Teden kultur: dež, smeh in ples

Po letu (koronskega) premora se je minuli konec tedna v Novo mesto vrnil tradicionalni festival Teden kultur v organizaciji Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Festival medkulturnih kulinaričnih in umetniških užitkov je potekal v krajši, dvodnevni izvedbi, pa še to je skorajda »prepolovilo« petkovo močno deževje. A ekipa DRPD je vnovič dokazala, da se hitro znajde in vsaj del sejma Žur vseh kultur preselila pod streho novomeške Supernove Qlandia.

Ker so se številna društva že dlje časa pripravlja za tradicionalnem sejem, na katerem svojo kulturo predstavijo s plesom, petjem, promocijskim gradivom, ustvarjalnimi delavnicami in dobrotami, so vsaj kulinarični del sejma ponudili obiskovalcem nakupovalnega središča. Ti so okušali hrano in pijačo iz Venezuele, Afganistana, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Albanije in Srbije, kot so zelnik, pasulj, makedonsko vino in rakija, ravanija, halva, baklava, lokum, tulumbe, sirni burek oz. pita, albanski gurabij, koruzna pita, venezuelski slani piškoti iz čebule in sira, pa njihov ribji namaz polvorosa de pescado, sladice z lešniki, pomarančo in čokolado ali cimetom, ajdov kruh,…

Pod streho so preselili tudi del načrtovanega spremljevalnega programa, v katerem so nastopili otroci DRPD-jevih dnevnih centrov, vključno z Alenom Novakom iz Brezja na harmoniki, zaplesali sta »slovenska Venezuelka« Danijela Hočevar in Ivana Paun iz Plesnega društva Arabeska, zapela je tudi klapa iz Hercegnovega Castel Nouvo. Mestna občina Novo mesto je namreč te dni počastila najdaljše, 50-letno partnerstvo z omenjenim črnogorskim mestom, za kar ima velike zasluge prav predsednica društva Branka Bukovec. Gostje iz Hercegnovega so se tako predstavili na sejmu, med drugim tudi s predstavnikoma Hercegnovskega strip festivala – skupaj s slovenskima striparjema Izarjem Lunačkom in Iztokom Sitarjem so v živo risali tudi po željah obiskovalcev.

Sobota je bila vremensko prijaznejša, z dobrotami se je na stojnicah predstavilo še nekaj društev, ki jih je v petek pregnal dež – gostje iz Makedonije in Hrvaško kulturno združenje. Več kot 80 otrok si je dopoldne ogledalo lutkovno predstavo ‘O belem mucku, ki je bil čisto črn’, pod katero se podpisujeta Lutkovno gledališče FRU-FRU in Društvo Hiša otrok in umetnosti. Zabavna zgodba je najmlajše učila sprejemanja drugačnosti in strpnosti, čemur je bila namenjena tudi Živa knjižnica, ki je potekala v atriju Hiše kulinarike. V njej so si obiskovalci namesto knjig ‘izposojali’ ljudi z (ne)navadnimi usodami. V 15-minutnih pogovorih z njimi so lahko iz prve roke izvedeli, kaj pomeni biti begunec, musliman, vegan, prostovoljec … Na voljo je bilo deset »knjig«.


»Priznam, da sem zanj slišala že iz medijev, a je nekaj povsem drugega, ko se spoznaš in slišiš zgodbo v živo… Ne vem, kako naj vam opišem svoje občutke ta hip, a to je res izjemen in tako prijazen fant, da sem ostala brez besed,« je po pogovoru z Noorom, ki je odgovarjal na vprašanja o Afganistanu, begu in dolgem pravdnem boju v Sloveniji, povedala ena od bralk. Tudi mnenja ostalih o njem in drugih knjigah so bila podobna.

Festival je z večernim koncertom zaključila argentinsko-kubansko-slovenska zasedba Las Cuerdas, ki je k plesu spravila celotno, sicer maloštevilno, a navdušeno publiko.

»Verjetno je k temu svoje prispevalo tudi mokro in hladno vreme, zato res upamo, da bo leto 2022 prijaznejše z nami. S tem ne mislim le na vreme, ampak na celotne zdravstvene in družbene razmere, saj si želimo, da bo naslednji Teden kultur vnovič potekal v drugi polovici junija in bo Novomeščanom ponudil večkulturne vsebine za ves teden, kot so bili vajeni,« je ob zaključku dejala koordinatorka projekta Tina Cigler. V imenu društva se je ob tem zahvalila še vsem finančnim in moralnim podpornikom festivala, predvsem pa vsem obiskovalcem, ki se strinjajo z njihovim sloganom, da »več je kultur, večji je žur«.

Festival Teden kultur 2021 so finančno podprli Mestna občina Novo mesto, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Ministrstvo za kulturo in Evropa za državljane, DRPD pa se zahvaljuje še partnerjem pri organizaciji: Knjižnici Mirana Jarca, Dolenjskemu muzeju, Zavodu Novo mesto, Zavodu Boter in Supernovi Qlandia.

ekipa DRPD

Foto: Boštjan Pucelj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih