fbpx
Mestnik
VIR: MONM.
Aktualno Dogodki Novice Občina Zanimivosti & Zabava

Teden kultur se vrača na Glavni trg v poletnem terminu

V središče Novega mesta se v poletni termin (po koronskem odmoru in le dvodnevni izvedbi lani septembra) v tednu od torka, 7. 6., do petka, 10. 6., vrača tradicionalni festival Teden kultur v organizaciji Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD). Tudi letos festival v dolenjsko prestolnico prinaša večkulturnost, koncerte, svetovno kulinariko in spremljevalni program z velikim finalom v petek, ko se bodo na stojnicah predstavila številna društva, vse pa se bo »izteklo« v večerni poklon Ukrajini.

Festival se začne v torek, 7. 6., ob 19.00, ko bo v Knjižnici Mirana Jarca na ogled avtorski projekt ENOSMERNA VOZOVNICA v produkciji DRPD. Nadaljujemo že čez uro, tj. ob 20.00, v Galeriji Simulaker, kjer nam bo na pogovornem večeru legendarni srbski novinar Dušan Vesić predstavil knjigo o Bijelom dugmetu, ogledali pa si bomo tudi njegov film o glasbeni skupini Ekatarina Velika. Večer za glasbene sladokusce!

Najmlajši bodo na Tednu kultur prišli na svoj račun v sredo in četrtek, 8. in 9. junija, obakrat ob 18.00. Seveda ne smejo manjkati niti v petek, ko bo na Glavnem trgu res velik žur, ampak predstavici, namenjeni samo njim, pa sta v MINI program umeščena s sposebno mislijo nanje. V sredo (8. 6.) bomo videli, da je SUPER, DA SMO RAZLIČNI, v četrtek (9. 6.) pa nas čaka povsem edinstvena premiera – Ruben Gombač je svojo afriško zgodbo AFRIKA JE V MENI naslikal kar na svoje telo in jo bo pripovedoval prek giba, plesa in glasbe, in sicer ob podporu glasu in glasbil Ane Duša in Blaža Celarca.

In program za odrasle? Pester, živahen in poln ritmov drugih narodov! V sredo, 8. 6., ob 20.00 se prepustite čarobnim zvokom harfe v Sloveniji živečega Portugalskega glasbenika Eduarda Raona, ki je moči združil z nenadkriljivim Boštjanom Gombačem – na odru bomo poleg harfe videli in slišali še čuda glasbil! V četrtek, 9. 6., ob 20.00 pa nas bodo pozdravili Duo Aritmija in Jelena Soro – eksplozija balkanske glasbe, jazza, rocka in flamenka!

Vse skupaj pa se bo zlilo v zadnji dan, ko bomo v petek, 10. 6., ob 17.00 začeli z Žurom vseh kultur – na stojnicah se bodo tradicionalno predstavila društva, ki bogatijo življenje Novega mesta že več desetletij – venezuelska, kitajska, bošnjaška, albanska, srbska, hrvaška, makedonska in ukrajinska ter številne druge – nekatere z glasbo, druge s plesom, tretje s kulinariko, četrte z ustvarjalnimi delavnicami in veliko njih z vsem naštetim! Ob 20.00 pa se s koncertom Gregorja Strasbergarja Štrasa, Borta Rossa in Viktorije Hajduk Novo mesto prvič s koncertom poklanja Ukrajini in usmerja pogled na državo, ki je v vojni že skoraj tri mesece in pol.

V petek lahko obiskovalci od 12. do 12.30 v atriju Hiše kulinarike obiščejo tudi Živo knjižnico. V njej si lahko namesto knjig za 30-minutni klepet »izposodite« sogovornike z (ne)navadnimi usodami.

Vstop na vse dogodke je prost! Dogajanje na Glavnem trgu se v primeru dežja v sredo in četrtek preseli v Galerijo Simulaker, v petek pa v nakupovalno središče Supernova (nekdanja Qlandia).

VIR: MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih