fbpx
Mestnik
teden rdečega križa
Aktualno Dogodki Društva

Teden Rdečega križa (8. – 15. maj) v znamenju slogana »Vse, kar delamo, delamo #izsrca«

8. maja 1828 se je v Ženevi rodil švicarski mirovnik in humanist, dobitnik prve Nobelove nagrade za mir ter seveda ustanovitelj Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Henry Dunant. Prav njegov rojstni dan je bil leta 1948 razglašen tudi za Mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

9. maj je dan, ko nacionalna društva po celem svetu pripravijo številne dogodke, s katerimi svoja poslanstva in dejavnosti predstavljajo posameznikom. V Sloveniji v skladu z Zakonom o Rdečem križu vsako leto od 8. do 15. maja poteka teden Rdečega križa, ko s svojimi 56-imi območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami Rdečega križa pripravijo številne aktivnosti.

In kot je letos v svoji poslanici zapisala predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž: »Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca. Vsako srce ima svoj utrip, svoj ritem, svojo smer, po kateri se ravna. Srca vseh nas bijejo za ljudi. Bijejo s srci več tisoč prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Sloveniji in več milijonov po celem svetu. Bijejo s srci vseh tistih, ki potrebujejo našo pomoč.Večen izziv ostaja, kako v nekaj vrsticah strniti vse tisto, kar delamo? Ali hvala, iskreno in #izsrca, zadostuje? Ali zaobjame vso humanost, ki jo nosite v svojih srcih? Vi, vsi vi – člani, prostovoljci, strokovni sodelavci, kolegi drugih humanitarnih organizacij, sosedje, naključni mimoidoči, včasih celo opazovalci, največkrat pa kar akterji, ko je treba pomagati reševati stiske ali pa celo življenja, ste pomembni. Vsak od vas je nepogrešljiv člen v mreži humanosti, solidarnosti in človekoljubja, ki jo pletemo in tkemo, širimo in krepimo.«

V letošnjem tednu Rdečega križa želimo obeležiti srčnost vseh nas. Prav s tem razlogom smo naša območna združenja pozvali, da pripravijo nabor aktivnosti, ki se bodo v tem tednu izvajale in ki jih boste lahko obiskali, začutili utrip Rdečega križa, bit njihovega dela in pomen njihovih vrednot, ki jih predstavljajo ter smisel načel, ki jih zagovarjajo.

OZRKNM.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih