fbpx
Mestnik
Foto: STA
Aktualno Dogodki Novice

Teden zapora. Na Dobu pri Mirni trenutno 436 zapornikov

Ta teden je potekal teden zaporov v organizaciji Zaporniškega vikariata. Pobuda teden zaporov je nastala z namenom ozaveščanja o potrebah zaprtih oseb in njihovih svojcev, žrtev kaznivih dejanj, delavcev in prostovoljcev v zaporih ter vseh ostalih zaposlenih v kazenskopravnem sistemu. Namen je, da bi si v večji meri zavedali potreb vseh, ki jih zaznamuje beseda zapor.

Teden zaporov se v svetu odvija že več kot štirideset let, v Sloveniji pa v okviru Zaporniškega vikariata letos osemnajsto leto. Naslov letošnje pobude je »Združeni v zapori« – zaprte osebe vedo vse o zapori, ki je lahko precej bolj neusmiljena kot izkušnja »ostati doma«. Slednjo smo številni izkusili med epidemijo COVID-19. Vsak dan tedna zaporov je namenjen določeni skupini, ki jo zadeva beseda zapor. Kot posameznika ali skupnost nas vsak dan nagovarja, kaj lahko storimo za katero od teh skupin:

Nedelja (15. 11.): začetek tedna zaporov
Ponedeljek (16. 11.): dan, namenjen vsem zaprtim osebam
Torek (17. 11.): dan, namenjen žrtvam kaznivih dejanj
Sreda (18. 11.): dan, namenjen svojcem
Četrtek (19. 11.): dan, namenjen skupnostim
Petek (20. 11.): dan, namenjen delavcem v zaporih
Sobota (21. 11.): dan, namenjen vsem zaposlenim v kazenskopravnem sistemu

Zapor Dob pri Mirni

“V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni se tudi med epidemijo trudimo, da bi bivanje obsojencev v tem času zapolnili z različnimi dodatnimi koristnimi vsebinami in aktivnostmi. Zaprte spodbujamo k pisanju pisem za svojce in k branju – na voljo so jim knjige, s katerimi razpolaga zavodska knjižnica. V zadnjem obdobju smo nabor knjižnega gradiva v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo obogatili z novejšimi izvodi. Obsojencem poskušamo ponuditi različne družabne igre in druge aktivnosti, pripravljen pa je tudi literarni, likovni in video natečaj o preživljanju časa v zaporu v obdobju epidemije. Hkrati bomo obsojencem v svobodnejših režimih in v skladu z možnostmi ponudili dostop do interaktivnih predavanj, ki bodo potekala na daljavo in bodo naslavljala teme, kot so: čustva, komunikacija, soočanje s preteklostjo, zastavljanje ciljev, obvladovanje konfliktov, razvijanje socialnega čuta… Te vsebine so obsojencem v pomoč že med prestajanjem kazni zapora, omogočale pa bodo tudi lažje socialno vključevanje po prestani kazni,” pravijo iz Doba.

V zavodu so se priključili tudi vseslovenski pobudi Mala pozornost za veliko veselje, v okviru katere bodo obsojenci, ki bodo želeli, izdelali voščilnice in zapisali voščilo za starostnike v domu starejših občanov.

436 obsojencev prestaja kazni na Dobu

Trenutno v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni zaporno kazen prestaja 436 obsojencev v zaprtem delu zavoda, 41 na polodprtem oddelku in 7 na odprtem oddelku, skupaj torej 484. V zavodu Dob kot tudi sicer v slovenskih zaporih je v veljavi skupinski način prestajanja zaporne kazni, kar pomeni, da je v sobi nastanjenih več obsojencev. V dveh novejših oddelkih zavoda Dob pa so na voljo tudi enoposteljne sobe.

Z namenom zniževanja tveganj za okužbo so nekatere aktivnosti v zavodu v tem času deležne sprememb oziroma omejitev (npr. obiski in zunajzavodske ugodnosti). Zaprte osebe so za ohranjanje stikov z zunanjim svetom v času neizvajanja obiskov spodbujene k uporabi različnih drugih možnosti – predvsem k dopisovanju in telefonskim stikom. Za lažjo izvedbo slednjih so zaprtim zagotovili telefonske vrednostne kartice. “V skladu z možnostmi in po vnaprej določenih postopkih je v okviru pilotnega projekta v uporabi za obsojence tudi možnost video telefonskih stikov, s katerimi jim olajšamo stike s svojci in prispevamo h krepitvi socialnih vezi,” pravijo.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih