fbpx
Mestnik
Aktualno Občina

Trend porabe kokaina v Novem mestu narašča

Mednarodna raziskava o uporabi prepovedanih drog za leto 2022, opravljena z analizo odpadnih voda, je pokazala, da poraba kokaina narašča v Novem mestu, Kamniku, Domžalah in Mariboru. Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti je objavil rezultate raziskave, v katero je bila Slovenija vključena šestič, Novo mesto v raziskavah sodeluje od leta 2019.

Epidemiologija odpadnih voda je po pojasnilih IJS pristop, s katerim ocenjujejo uporabo drog v ciljni populaciji. Temelji na kemijski analizi neprečiščene odpadne vode na vsebnost posameznih drog ali njihovih presnovnih produktov (biomarkerjev). Na osnovi teh podatkov lahko z upoštevanjem osnovnih parametrov delovanja čistilne naprave ocenijo uporabo prepovedanih drog v populaciji z območja, ki je priključeno na določeno čistilno napravo.

Najvišja poraba kokaina, ekstazija in metamfetamina je v Ljubljani, amfetamina v Velenju, THC-ja v Kopru, takoj za Koprom sledi Ljubljana.Izmed 15 mest, ki so poročala o vsebnosti ketamina, se je Ljubljana uvrstila na peto mesto, v ostalih slovenskih mestih pa ta ni bil določen nad mejo detekcije. Glede na povprečne masne obremenitve biomarkerjev nedovoljenih drog se nobeno izmed slovenskih mest lani ni uvrstilo med 20 najvišje uvrščenih mest, ki so vključene v raziskavo, so sporočili iz IJS.

Med preučevanimi drogami sta najbolj razširjena kokain in kanabis oz. THC, slednji pa pričakovano prednjači po številu odmerkov,” so navedli pri IJS.

Glede na mednarodno raziskavo podatki za lani kažejo, da je najvišje uvrščeno evropsko mesto po uporabi kokaina Antwerpen, sledijo Tarragona, Amsterdam, Bruselj in Zürich.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih