fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Trgatve v polnem teku

Po Sloveniji so se začele letošnje trgatve. Na Dolenjskem so se trgatve pričele kot običajno druga leta, bolj zgodnje bele sorte so se pričele trgati 15.9, glavna trgatev pa običajno poteka zadnji vikend v mesecu septembru in v prvem oktobru.

Miran Jurak, predsednik zveze društev vinogradnikov Dolenjske, pravi, da bo letošnja letina na Dolenjskem nekoliko količinsko manjša. »Predvsem na grozdju žametna črnina, pa morda tudi kakšna zgodnja bela sorta. Ocenjujemo pa, da je letošnji izpad pri žametni črnini nekje med 50 – 60 %,« pravi. Kar pa se tiče kvaliteta pa se pričakuje dober letnik, saj je pozno vegetacijo nadomestilo lepo poletno vreme pa tudi lepi jesenski dnevi.

Lanski letnik so zaznamovale poznejše težave zaradi spomladanske pozebe. Posamezne predele je lansko leto prizadelo tudi neurje s točo, ki je vplivalo na kakovost vina. Tudi v letošnjem letu smo imeli nekaj dnevno spomladansko pozebo, po nekaterih legah vinorodnega okoliša Dolenjska pa je bila tudi toča. »Kot rečeno ob prvih ocenah pozebe smo govorili v povprečju o 70- 80 % pozebe žametne črnine, vendar lahko rečemo, da bo škode nekoliko manj,« pove. Kot pravi, pa bo vse, kar bo grozdja na žametni črnini predvsem kvalitetno, saj so trte manj obremenjene in že sedaj kaže, da bo lepa dozorelost. »Je pas res, da bo vina nekoliko manj in morda je tudi to prišlo prav, da se bodo prodale še lanske zaloge, ki so še v kleteh pri marsikateremu vinogradniku,« pravi Jurak.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih