fbpx
Mestnik
Foto: Dreamstime.
Aktualno Dom Gospodarstvo Novice Občina

Tudi v Novem mestu več povpraševanja kot nepremičnin

Če imate nepremičnino, na katero niste čustveno vezani, je zdaj ugoden čas, da jo prodate. Cene nepremičnin namreč rastejo v nebo. Na drugi strani pa lahko kupuje le peščica ljudi. Res, da so krediti ugodni, a z zvišanjem minimalne plače se zmanjšuje število kreditno sposobnih. Priti do svojega stanovanja brez pomoči domačih je danes težko – tako s finančnega vidika, kot tudi z vidika, da je nepremičnin in parcel na trgu malo. Kako se Mestna občina Novo mesto spopada s tem problemom?

»Območje Mestne občine Novo mesto ima že daljše obdobje presežno povpraševanje glede na ponudbo,« uvodoma pojasnijo na Mestni občini Novo mesto. Dodajajo, da občina vse sile usmerja na stanovanjsko področje, tako v smislu zagotovitve javnih najemniških stanovanj, kot primernih pogojev za zasebne investitorje.

Cilj je, da v prihajajočih letih bistveno povečajo število najemniških stanovanj. Stanovanj naj bi bile deležne vse starostne skupine od mladih do starejših, ki bodo bivali v oskrbovanih stanovanjih. V načrtu pa je tudi zagotavljanje neprofitnih stanovanj za socialno najranljivejše.

Iz načrtov v prakso

Na tem področju so tudi že vidni konkretni koraki, in sicer, v prenovljenem mestnem jedru se za večstanovanjsko uporabo že prenavlja objekt, sporočajo pristojni. Dodajajo, da so lani v sodelovanju s krajevno skupnostjo in podjetjem Zarja uspešno zaključili projekt na Uršnih selih.

Kot smo že poročali, je v načrtu tudi gradnja 200 novih najemniških stanovanj, ki jih bo občina zagotovila v sodelovanju s Stanovanjskim skladom. V Podbrezniku bodo predvidoma že v letošnjem letu zabrneli gradbeni stroji, rezultat gradnje bo pet novih stanovanjskih blokov.

Občina tudi nadaljuje z opremljanjem zemljišč, ki so v njihovi lasti in na katerih je predvidena gradnja.

200 najemniških stanovanj bodo začeli graditi predvidoma letos. VIR: Mestna občina Novo mesto.

»Za nadaljnje projekte na področju stanovanjske gradnje in upravljanje pa še letos načrtujemo tudi ustanovitev občinskega stanovanjskega sklada, s katerim bomo lahko kandidirali za nepovratna sredstva,« razkrivajo na občini.

Na področju reševanja stanovanjske stiske v skladu z občinskimi pristojnostmi podpirajo ostale zasebne in javne investitorje, ki so poskrbeli za nadgrajevanje nepremičninske ponudbe v centru in izven mesta.

»Mladim občanom, ki se s trenutno stanovanjsko problematiko najpogosteje srečujejo, že nekaj let namenjamo javni poziv za sofinanciranje rekonstrukcije starih in gradnje novih stanovanj, preko katerega vsako leto pomagamo desetim mladim investitorjem,« pristojni odgovarjajo na vprašanje, kako prihajajo naproti mladim.

m.l.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih