fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Tudi vas te dni v slabo voljo spravljajo komarji?

Čeprav so majhni in imajo kratko življensko dobo, pa nam ob piku povzročijo neprijetno srbečico, ki je včasih lahko tudi smrtonostna.

Pik komarja neprijetno srbi, nekateri so na pike bolj občutljivi in imajo pri piku hujše reakcije. Živijo v travi in grmovju, njihovo najljubše gojišče pa je stoječa voda. Prav tako lahko širijo bolezni med živalmi in ljudmi, pa tudi med ljudmi. Opazili boste okroglo in zabuhlo izboklino, na sredini pa lahko opazite tudi majhno piko. Ta bo postajala rdeča in trda. Če imate oslabljen imunski sistem, lahko pride do hujše reakcije, kot so koprivnica, velika oteklina ali pa otekle bezgavke.

Zbirajo se v zanemarjenih ptičjih kopelih, zamašenih žlebovih, deževnicah, bazenih, ribnikih. Ko vas ugriznejo, običajno pusti srbeč rob.

Lajšanje srbečice

Mnogi so zagovorniki, da mesto pika umijte z milom in toplo vodo. Na kožo lahko nanesete tudi led in si tako olajšate srbenje. Nekateri so zagovorniki meda, ki ima antiseptične lastnosti in ga lahko pri piku komarja brez zadržkov nanesemo na mesto pika. Vendar pozor! V primeru, da se namažete, ne hodite ven, saj boste privabili še več komarjev, saj med privablja komarje.

Aloe vera

Rastlino največkrat uporabljamo proti opeklinam. Velja za odlično hladilno sredstvo, ki ga lahko uporabljamo tudi za pike komarjev.


Soda bikarbona


Soda pomaga nevtralizirati beljakovine v slini samice komarja, ki jo ob vbodu izpusti v naše podkožje. Zmešamo jo z malo vode in nanesemo na mesto pika. Gostejšo zmes pustimo delovati 10 minut, nato pa jo odstranimo.

Jabolčni kis


Tako kot soda bikarbona tudi jabolčni kis pomaga nevtralizirati ph kože. Na bombažno krpico nanesete malo kisa in krpico položite na razdraženo mesto.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih