fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Zanimivosti & Zabava

Umetniki Dolenjske, Bele krajine in Posavja gostujejo v Ajdovščini

V Lokarjevi galeriji v Ajdovščini bodo ob 18. uri odprli razstavo Društva likovnih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja (DLUD). Razstavo ob 15. obletnici delovanja društva, ki združuje dela 12 umetnikov, zaznamuje pestrost likovnih izrazov, od klasičnega slikarstva, grafike do kiparstva.

Umetniki se v razstavljenih delih motivno osredotočajo na interpretacijo ekoloških vsebin, človekove eksistence v sodobnem času, ali pa raziskujejo izbrani likovni medij. Umetnostna zgodovinarka Nina Sotelšek je zapisala, da se nekateri umetniki v informacijsko prenatrpani in potrošniško lahkomiselni sedanjosti obračajo k naravi in iščejo v njej navdih in upanje za boljšo prihodnost.

Andreja Schwenner se predstavlja z abstrahiranimi podobami krajine, Jože Marinč motivno črpa iz krajine ter v duhu abstraktnega ekspresionizma ustvarja haptično učinkujoče slike, občutene prizore iz narave abstrahira tudi Janko Orač v zadnjih lesorezih.

Z linorezi se predstavlja Jasmina Nedanovski, upodabljanju vsakdanjih predmetov in krajine se posveča tudi Igor Papež. Ekološke teme, kot so brezbrižno izkoriščanje narave in njenih virov ter skrb za prihodnost, obravnavajo Mateja Kavčič, Boštjan Kavčič in Jožica Medle z grafikami in malimi skulpturami. Na sedanjost se neposredno odziva tudi Uroš Weinberger.

Misli o izraznem mediju in eksperimentalni pristop vnaša v svoje delo Alojz Konec. Dela Roberta Lozarja se ukvarjajo z raziskovanjem prostora v slikovnem polju, ki je razpet med abstraktnim in mimetičnim. Hamo Čavrk pa se tokrat predstavlja s kiparskim objektom, ki ga determinirajo linije.

DLUD je bilo ustanovljeno leta 2007 in trenutno vključuje 27 profesionalno delujočih umetnikov. Je naslednik bogate umetniške tradicije, ki se je v Novem mestu oblikovala v prvi polovici 20. stoletja, začenši s kulturno-umetniško manifestacijo Novomeška pomlad leta 1920. DLUD je najmlajše društvo, ki deluje pod okriljem Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih