fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Uprizoritev predstave Gatsby v APT

Gledališka skupina Goga, ki deluje na Gimnaziji Novo mesto, bo v prihajajočem tednu na odru Anton Podbevšek teatra premierno uprizorila predstavo Gatsby, ponovitve pa bodo sledile od srede, 20. 4., do petka, 22. 4., in sicer vsak dan ob 9.00 in 12.00 za dijake novomeške gimnazije ter v četrtek, 21. 4., ob 18.00 za izven. Predstava traja 80 minut.

Predstava je začela nastajati v okviru izbirnega tematskega sklopa GLEDALIŠČE na Gimnaziji Novo mesto pred več kot letom in pol, šele kasneje pa se je kot zanimivo naključje izkazalo, da je bil roman Veliki Gatsby izbran tudi za eno od letošnjih maturitetnih besedil. Gatsby je kmalu prerasel okvirje ITS in k ustvarjalnemu procesu pritegnil še druge dijake, člane gledališke skupine Goga. Mladi ustvarjalci odrske adaptacije pa niso želeli poustvariti le še ene različice znamenitega Fitzgeraldovega romana o »rjovečih dvajsetih« 20. stoletja, ampak so iskali in našli v njem številne vzporednice s svojim življenjem in z današnjim svetom, ko se zdi vse tako na dosegu roke, obenem pa tako izmuzljivo in negotovo, vedno »željo daleč stran«. Dramska zgodba je tako kombinirana z nekaj postdramskimi prizori. Posebej pa velja poudariti, da je bil celoten ustvarjalni proces od dramatizacije romanesknega besedila prek dramaturgije in režije, izbire glasbe, vizualnih učinkov, scenografije in kostumografije delo mlade igralske ekipe.

S predstavo novomeški gimnazijci sodelujejo tudi na festivalu mladinske kulture Vizije 2022 v okviru JSKD. Mentorja gledališke skupine Goga sta Tomaž Koncilija in Marko Kastelic, so zapisali v sporočilu za javnost.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih