fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Politika

Uradno prešli v oranžno fazo, občinske meje se odpirajo, policijska ura ostaja, vsi osnovnošolci nazaj v šole

Vlada je potrdila, da smo tudi uradno prešli v oranžno fazo, kar pomeni, da se od ponedeljka naprej uvajajo dodatne sprostitve ukrepov.

Naslednji teden se tako v šole vračajo vsi osnovnošolci (razen otroci v Vzhodni Sloveniji, ki prihodnji teden pričenjajo z zimskimi počitnicami), v prostore srednjih šol pa se vračajo zgolj dijaki zaključnih letnikov. Dovoljeni so tudi izpiti in seminarji v skupinah do 10 ljudi. V glasbenih šolah je dovoljena individualna vzgoja pouka. Vrtci ostajajo odprti.

Šole v naravi do nadaljnjega ne bo, malica bo potekala zgolj v razredih, kosila pa bodo potekala na način, da se otroci čim manj mešajo.

Odpirajo se občinske meje po vsej državi

Ob tem se odpirajo tudi občinske meje, kjer pa po zmedi o tem, ali se sprošča po regijah ali ne, tokrat razjasnjujemo, da bodo odprte tudi meje regij. Ukrep se torej ne sprošča po regijah, temveč na ravni cele države.

Policijska ura ostaja. Minister Aleš Hojs ob tem sporoča, da se bo ukinjala po regijah in glede na epidemiološko sliko.

Dovoljena brezkontaktna športna vadba

Brezkontaktna športna vadba bo dovoljena, v skupinah do maksimalno 10 oseb, ki bodo morali vzdrževati z razdaljo dveh metrov.

Dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev

Odpirajo se tudi ostale servisne dejavnosti in trgovine, kjer pa omejitev na velikost objektov do 400 m2 velja zgolj v določenih servisnih dejavnostih, v trgovinah pa ne. Odpirajo se torej tudi trgovine s pohištveno in gradbeno ponudbo, ki so doslej zaradi večje velikosti izpadli iz seznama izjem za odprtje objektov.

Pogoji za odprtje vseh dejavnosti, trgovin in izobraževalnih ustanov ostajajo enaki – zaposleni bodo vsak teden morali opraviti hitri test, ki bo moral biti negativen. Trenutno se že pripravlja protokol, s katerim bo država pokrila stroške vseh testiranj, zaposleni morajo sedaj namreč teste opraviti samoplačniško. Testiranja strank oz. predložitev negativnega testa za koriščenje storitev ne bo potrebno (tudi pri pedikuri in manikuri ne!).

Tisti, ki so Covid-19 že preboleli, se jim pol leta ne bo potrebno testirati

To velja tudi za koriščenje žičniških naprav, kjer bo v veljavo poleg tega stopil tudi ukrep, da je ustrezen tudi izvid o negativnem testu, ki je narejen v obdobju do največ enega tedna (in ne več le 24 ur).

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih