fbpx
Mestnik
Uroš Fink, Novomeščan, ki stoji za fotoaparatom mojstrovin. FOTO: Osebni arhiv.
Aktualno Narava & zdravje Novice

Uroš Fink: Dih jemajoče fotografije novomeškega astrofotografa

Novomeščana Uroša Finka je življenjska pot pred petimi leti zanesla v Dolenjske Toplice. Poleg žene Ane in 4-letne hčerke ima 32-letnik še eno veliko ljubezen. Fotografijo, ki se prepleta z astronomijo. Izza njegovega objektiva nastajajo dih jemajoča dela.

»Živi vsak dan, kot da je tvoj zadnji, je misel, ki se jo oklepam v življenju. obožujem naravo. Biti zunaj, nekje na samem, v spokojni tišini pod zvezdnatim nebom. Takrat se počutim domač v svojem okolju. Že od malih nog sem se zanimal za astronomijo, moje otroške sanje so bile nekoč postati astronavt,« pove Uroš Fink, ki ga je življenjska pot sicer popeljala v druge vode.

Z ljubiteljsko fotografijo se je začel spogledovati pred približno šestimi leti, takrat si je kupil tudi svoj prvi fotoaparat.

»Kot sem že dejal sem zaljubljen v naravo, zato je tudi že od samega začetka na mojih fotografijah prevladovala naravna lepota. Kasneje sem si kupil tudi dron in zanj naredil izpit.«

Z ljubiteljsko fotografijo se je začel spogledovati pred približno šestimi leti.

Ljubezen do fotografije je velika do neba

Fink kot prelomno leto označi leto 2020. Takrat je namreč ljubezen do fotografije povezal s simpatijo do astronomije. In ravno v tej kombinaciji astrofotografije se počuti najbolj svobodnega.

»Pri astrofografiji me najbolj navdušuje, da očem skrito postane videno; prikaže torej vse tisto, česar naše oči ne vidijo oz. na nebu zaznajo kot popolno temo, čeprav vemo, da temu ni tako. Vesolje je polno našim očem skrite svetlobe in barv. Pri pokrajinski astrofotografiji velik del končnega izdelka predstavlja načrtovanje in izvedba fotografije. Tu govorimo o načrtih, kateri morajo biti zelo točno časovno predpostavljeni (v minute natančno). Seveda potrebujemo kar nekaj znanja in prakse, ne samo s stališča fotografije, temveč tudi poznavanje astronomije, ter vsega, kar se dogaja okoli nas na zemlji in izven nje,« pojasnjuje astrofotograf in svoje delo opisuje tako doživeto, da si prav predstavljam zvezdnato nebo. Okrog pa mir in tišina.

Slovenija je lepa v celoti, kot fotografa pa ga vseeno najbolj privlačijo gore. Največ fotografij ima izdelanih na Veliki planini. V lanskem letu je izdelal fotografijo, ki ga je uvrstila med 25 najboljših fotografov rimske ceste na svetu.

Nagrajena fotografija Rimske ceste. FOTO: Osebni arhiv.

»Dobra fotografija ni naključje,« spet poudari. Znanje se mora prepletati s potrpežljivostjo, fotograf pa mora imeti tudi kanček sreče, predvsem kar se tiče vremena. Dobro fotografijo pa definirata tudi želja in vztrajnost.

»Hoditi v celem snegu po več ur, z dvema polnima nahrbtnikoma, težkima tudi do 35kg. Biti zunaj celo noč na temperaturah, nižjih od -10 stopinj in obenem opravljati z vso opremo ni ravno mačji kašelj. Potrebna je tudi fizična in psihična pripravljenost, sploh, če je govora o fotografijah, ki so narejene v ekstremnih razmerah. Zato je pri tej zvrsti fotografije, kot sem že omenil, potrebna velika želja in vztrajnost. Vemo namreč, da dobri rezultati ne pridejo sami od sebe, vendar moramo za njih tudi nekaj narediti in se po možnosti tudi žrtvovati.«

Z medvedi, volkovi in netopirji v ozadju

Astrofotografi se držijo načela: čim dlje stran od mestnih luči – temnejše bo nebo in posledično bodo tudi fotografije vsebovale več nebesnih čudes. Višje kot smo nad nadmorsko gladino, bolj čist je zrak in ta daje neverjetne rezultate. »Vse to je del pokrajinske astrofotografije. Je zgodba, katero ustvarjaš, prigode, katere doživiš med fotografiranjem. Skratka, nekaj nepopisno lepega,« poetično dodaja Fink.

V vseh teh letih fotografiranja se je nabralo tudi veliko zanimivih prigod. Spominja se, kako je celo noč preživel v Rakovem Škocjanu, v družbi netopirjev. Zaradi teme ni videl niti lastnih rok. »Ali pa preživeta noč na najvišjem vrhu Kočevskega Roga, na zamrznjeni opazovalnici, pri -15 stopinjah, z dodatkom severnega mrzlega vetra. Pod menoj pasovi nizke oblačnosti, nad menoj jasno zvezdnato nebo z meteorji. Okoli mene so se oglašal volkovi in druge divje živali, ki jih v Kočevskem Rogu ne manjka.«

Vsaka fotografija nosi še zgodbo, ki je za njo. FOTO: Osebni arhiv.

32-letnik se (zdaj v smehu) spominja srečanja v Dolenjskih Toplicah. V visoki koruzi ga je z rjovenjem prestrašil medved.

»Potem je tu preživeta noč visoko v gorah, na grebenu višine približno 2.200 m, nasproti Mangarta. Bila je zelo vetrovna noč, tako, da sem si moral iz kamnov zgraditi nekakšen zid, da je meni in opremi dajal vsaj malo zavetrja. Vse okoli mene prepad, vse skupaj sem imel na voljo kakšne 3 kvadratne metre zemlje in kamnov za gibanje in postavljanje opreme. A bilo je neprecenljivo in neponovljivo.«

V smehu dodaja, da so ga tudi že lovili z reflektorji, klicali policijo. Kajti ljudje si težko predstavljajo, da nekdo, sredi mrzle noči stoji na vrhu hriba nad njihovo hišo in sveti z lučko in vso fotografsko opremo.

Praktično vsaka ekspedicija oziroma fotografiranje prinese nekaj nepozabnega. Fotografije sestavljajo tudi zgodbe iz ozadja.

Zmagovalec natečaja »Drone&astrophotography«

V 90 odstotkih fotografira sam. »A kot vemo je iz varnostnih razlogov včasih dobro imeti s seboj vsaj še eno osebo. V Sloveniji imam tudi nekaj prijateljev, ki se prav tako ukvarjajo s pokrajinsko astrofotografijo, tako, da se včasih odpravimo na lokacijo skupaj. Ko fotografiram sam imam več svobode in se lahko tako res 100 odstotno osredotočim na delo.«

Dodaja, da mu na terenu ni nikoli dolgčas in da dela ne zmanjka. Ponoči si vzame le toliko odmora, da si na prenosnem kuhalniku skuha kakšno kavo.

Njegova dela kupujejo razni mediji, tudi izven naših meja. Njegove fotografije so objavile znanstvene revije, letos je v kategoriji atrofotografije zmagal na mednarodnem fotografskem natečaju »Drone&astrophotography«. Zanimanje za njegove fotografije se kaže predvsem v tujini. A ob objavi kakšne od fotografij, odprtih ust ostanejo tudi Slovenci.

ml.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih