fbpx
Mestnik
FOTO: Krka.
Aktualno Gospodarstvo

V Krki pozorno spremljajo razmere v Ukrajini, dolgoročnih posledic ne vidijo

Krki za zdaj še ne znajo zanesljivo oceniti vpliva trenutnih razmer v Rusiji in Ukrajini na poslovanje v letu 2022, a kot zagotavljajo, imajo močno kapitalsko strukturo, ustvarjajo robusten denarni tok iz poslovanja in so brez finančnega dolga. Zato uspešno poslovanje na daljši rok ni ogroženo, piše v nerevidiranih izkazih za lani.

Krka je nerevidirane konsolidirane računovodske izkaze matične družbe in celotne skupine za leto 2021 objavila danes, potem ko se je v sredo z njimi seznanil nadzorni svet. Tako kot že v konec januarja objavljenih predhodnih rezultatih tudi v njih piše, da je skupina Krka lani ustvarila 1,57 milijarde evrov prihodkov, kar je dva odstotka več kot v letu 2020. Čisti dobiček je bil še nekaj višji, in sicer je znašal 308,2 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več kot leto prej.

Na Krkin poslovni rezultat v letu 2021 sedanje razmere v obeh državah ne vplivajo, so ob tem poudarili v novomeškem farmacevtu. Vpliva na poslovanja v letu 2022 in morebitnih dolgoročnih posledic pa glede na hitre spremembe in njihovo nepredvidljivost ni mogoče zanesljivo oceniti. Morebitne spremenjene napovedi za poslovno leto 2022 bodo pripravili in javno objavili, ko bo in če bo mogoče bolj zanesljivo oceniti kratkoročne in dolgoročne posledice.

Krka poslovne aktivnosti v Ukrajini in Rusiji izvaja prek treh odvisnih družb in obvladujoče družbe Krka Novo mesto. Sedež odvisne družbe TOV Krka Ukrajina, ki se ukvarja samo s trženjem in nima proizvodnih aktivnosti, je v Kijevu. Sedež družbe OOO Krka-Rus, ki se ukvarja s proizvodnjo zdravil, je v mestu Istra v bližini Moskve, glavni prostori marketinško-prodajne družbe OOO Krka Farma so v Moskvi.

Krka poslovne aktivnosti v Ukrajini in Rusiji izvaja prek treh odvisnih družb in obvladujoče družbe Krka Novo mesto.
FOTO: Krka.

Krka v Rusiji lani ustvarila 333 milijonov evrov prodaje

Rusija je Krkin največji posamični trg, kjer je skupina lani ustvarila 333 milijonov evrov prodaje, kar je 21,3 odstotka celotne njene prodaje. V Ukrajini, ki je bila v letu 2021 tretji največji trg, pa je Krka lani prodala za 96 milijonov evrov farmacevtskih izdelkov, kar predstavlja 6,2 odstotka celotne prodaje skupine.

V Ukrajini zagotavljajo vse potrebno, da bi ohranili zdravje in varnost svojih zaposlenih. Odpreme farmacevtskih izdelkov potekajo v skladu s pričakovanji in glede na razmere. Ocenjena prodaja za letošnje prvo četrtletje je 25,9 milijona evrov, medtem ko se je lani v prvem četrtletju ustavila pri 22 milijonih evrov.

V Rusiji vse aktivnosti potekajo dokaj nemoteno. To velja za registracije izdelkov, proizvodnjo, marketinško-promocijske aktivnosti, prodajo, distribucijo in plačila, le transport traja dlje. Krka na ruskem trgu prodaja v lokalni valuti, zato je izpostavljena valutnemu tveganju, kar ob sedanji depreciaciji rublja negativno vpliva na finančni izid. Ocenjena prodaja za prvo četrtletje 2022 je z 79,9 milijona evrov malenkost višja kot pred letom.

Krka je na trgih vzhodne Evrope prisotna že več kot 50 let. FOTO: Krka.

Ključna kratkoročna tveganja predstavljajo sedanje razmere v Ukrajini, ekonomske sankcije, volatilnost in depreciacija ruskega rublja ter kreditno tveganje. Zdravila niso zajeta v sankcije, kar velja tako za sankcije proti Rusiji kot za ruske sankcije pri uvozu blaga. Ocenjujejo, da ostali trgi in prodajne regije ne bodo utrpeli neposrednih posledic zaradi nastalih razmer, posreden vpliv na ostale trge regije vzhodna Evropa pa bo odvisen od trajanja sedanjega stanja v Ukrajini in Rusiji.

Krka je na trgih vzhodne Evrope prisotna že več kot 50 let. V teh letih je bila izpostavljena več izzivom, ki so na njeno poslovanje vplivali prek devalvacije lokalnih valut in zmanjšanja povpraševanja, vendar je po vsaki takšni situaciji svoj tržni položaj na dolgi rok okrepila, so v družbi še spomnili v sporočilu za javnost. Kot so dodali, njihovo robustno poslovanje temelji na sistemu vertikalne integracije, ki zagotavlja dobro odpornost proti eksternim šokom ter odzivnost na hitro spreminjajoče se tržne razmere.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih