fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Politika Zanimivosti & Zabava

V lekarnah pomanjkanje nekaterih antibiotikov za otroke

Kot poroča portal N1, je Lekarniška zbornica Slovenije obvestila lekarne o težavah z dobavo antibiotikov za otoke. Motena je dobava predvsem antibiotikov Ospamox in Hiconcil. Težave so začasne narave.

Lekarne so Zbornico obvestile o moteni preskrbi z omenjenimi zdravili, Zbornica pa je na moteno oskrbo nato opozorila pristojne na ministrstvu za zdravje in Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Motnja v dobavi Ospamoxa naj bi bila odpravljena konec februarja, Hiconcil pa naj bi bil na razpolago že v roku enega tedna.

Otroci kljub temu ne bodo ostali brez zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje vnetja srednjega ušesa in pljučnice, zagotavlja predsednik Združenja za pediatrijo Denis Baš.

“Ta zdravila lahko nadomestimo z oblikami, ki so podobne. Gre za tablete, ki se raztopijo, lahko se dajo tudi na polovico, tako da del problema lahko rešimo s tem. Včasih se lahko tudi iz tablet naredijo praški,” je pojasnil za Televizijo Slovenija (TVS).

Omenjeni zdravili primanjkujeta tudi v Dolenjskih lekarnah. “Manjše količine so še na voljo v posameznih lekarnah,” odgovarjajo zaposleni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih