fbpx
Mestnik
Foto: FB Dolenjski muzej
Aktualno Društva Novice Zanimivosti & Zabava

V Novem mestu arheološka razstava Restavriranje lončenega posodja

V Knezovi sobi, ki je del stalne arheološke razstave Dolenjskega muzeja v Novem mestu, bo drevi med 18. in 20. uro prvič na ogled manjša arheološka razstava Restavriranje lončenega posodja. Pripravila sta jo arheolog in kustos Dolenjska muzeja Borut Križ ter dolgoletni restavrator keramike Dolenjskega muzeja Miha Jakobčič.

Z razstavo želijo predstaviti restavriranje krhkih lončenih najdb oziroma predmetov. Lončenina je namreč najpogostejša arheološka najdba, z restavratorskimi postopki pa jo rešujejo pred propadom in najdenemu posodju ter drugim predmetom vračajo nekdanjo podobo ter sijaj, je Križ pojasnil za STA.

Na razstavnih panojih sicer prikazujejo celotno pot predmeta. Od najdene lončene posode na arheoloških izkopavanjih in osnovne zaščite ter dvigovanja najdbe iz zemlje, do čiščenja, utrjevanja, sestavljanja, dopolnjevanja manjkajočih ali uničenih delov z mavcem in barvnega usklajevanja dopolnjenih delov v restavratorski delavnici.

Foto: FB Dolenjski muzej

Poleg slikovnih prikazov na panojih bodo z najdeno železnodobno lončenino v vitrinah predstavili tudi posamezne stopnje restavratorskega dela. Posebej pa so poudarili barvno usklajevanje, pri katerem skušajo dopolnjeni, izrazito beli in izstopajoči mavec barvno zliti z izvirnimi lončenimi deli posodja, je še povedal Križ.

Razstava bo na ogled do 1. februarja prihodnje leto.

Knezovo sobo so v Dolenjskem muzeju tako poimenovali v spomin na prvega in zaslužnega novomeškega arheologa Toneta Kneza (1930-1993).

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih