fbpx
Mestnik
Aktualno

V Novem mestu podpisali pobudo za vzpostavitev študijskega programa medicine

Pobudo so podpisali župan Gregor Macedoni in predstavniki Splošne bolnišnice Novo mesto, Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, Zdravstvenega doma Novo mesto, Fakultete za informacijske študije Novo mesto, Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – znanstveno in tehnološko središče Novo mesto, Visoke šole za upravljanje podeželja Grm in Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto. Kot je izpostavil župan, skupna pobuda odgovarja na današnje družbene izzive na nacionalni in regionalni ravni, saj vzpostavitev študijskega programa medicine v Novem mestu predstavlja pomemben korak za zagotavljanje večjega števila zdravnikov v celotni jugovzhodni regiji, hkrati pa bi nov študijski program nadgradil obstoječa programa v Ljubljani in Mariboru, ki sta ob načrtnem povečanju vpisnih mest v zadnjih letih na robu zmogljivosti tako kadrovsko kot prostorsko. 

Po mnenju podpisnikov bi nova študijska smer pomembno dopolnila dosedanje študijske programe na področju zdravstva in izkoristila pomen ter kapacitete Splošne bolnišnice Novo mesto kot četrte največje bolnišnice v državi ter Zdravstvenega doma Novo mesto kot enega največjih zdravstvenih domov v Sloveniji. Uvedba študijskega programa medicine v novomeškem javnem visokošolskem prostoru bi bila pomemben steber pri nadaljevanju prizadevanj za ustanovitev javne univerze v Novem mestu, ki pomeni enega ključnih projektov za nadaljnji razvoj gospodarsko najprodornejše regije v Sloveniji.

Realno podlago pobudi in pripravljenosti lokalnega okolja pomenijo že vrsto let uveljavljeni javni oziroma javnoveljavni visokošolski programi v Novem mestu v okviru Fakultete za informacijske študije, Visoke šole za upravljanje podeželja Grm in Fakultete za industrijski inženiring ter Javni raziskovalni zavod Rudolfovo – znanstveno in tehnološko središče Novo mesto, nadaljnji visokošolski razvoj pa je že umeščen tudi prostorsko – z univerzitetnim kampusom v Drgančevju in tehnološkim parkom v Podbrezniku.

MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih