fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Občina Politika

V Novem mestu ponovno gneča zaradi testiranja

Na nas se je obrnil bralec, ki je izpostavil problematiko ob testiranju HAGT, na katerega so naročeni pacienti pred obravnavo pri zdravniku ter tisti, ki so bili pozitivni ob samotestiranju in tisti, ki želijo prekiniti izolacijo med 7. in 10. dnem po pozitivnem HAT ali PCR testu. Po bralčevih besedah je gneča ob čakanju na odvzem brisa velika, onemogoči se celo normalna vožnja po glavni cesti mimo zdravstvenega doma.  Ob največji gneči promet na križišču urejajo policisti.

Bralec pravi, da je na odvzem čakal več kot pol ure, nato pa kot deseti v vrsti ostal brez odvzema brisa, saj se je delovni čas testne točke iztekel. To je pomenilo dodatni dve uri čakanja, da so začeli ponovno delati. Kot nam je povedal, je na lokacijo za testiranje prišel pol ure pred predvidenim začetkom dela, a je bilo pred njim že več kot deset avtomobilov.

Bralec na problematiko opozarja, ker je bolnim osebam težko po več ur sedeti v avtu in čakati na odvzem brisa. »Če nisi iz centra Novega mesta, ampak ti pot do zdravstvenega doma vzame dvajset minut, potem pa še tam čakaš več kot pol ure in ti praktično pred nosom zaprejo ter rečejo, da čakaj še nadaljnji dve uri, da spet začnejo delati, je naporno. Ne razumem, zakaj ne okrepijo ekipe in imajo odprto brez prekinitve.«

Odgovor Zdravstvenega doma Novo mesto

Za odgovor smo se obrnili na Zdravstveni dom Novo mesto, kjer pravijo, da so ravno pred tednom dni zaradi povečanega števila testiranih oseb podaljšali delovni čas. Testiranje je trenutno možno ob delavnikih med 8h in 11h ter med 12h in 15h. »Žal je vsak ponedeljek večja gneča na odvzemnem mestu, ostale dni v tednu zaenkrat odvzemi potekajo tekoče. Testiranje je organizirano po sistemu “drive-in”, saj bi v nasprotnem primeru večjo težavo predstavljalo iskanje parkirnega mesta.« Samo včeraj, v ponedeljek, 26. septembra, so pred Zdravstvenim domom Novo mesto testirali 360 oseb.

Da bi testiranje potekalo bolj tekoče, v Zdravstvenem domu Novo mesto paciente naprošajo, da prihajajo znotraj delovnega časa, saj vsakodnevno zaznavajo gnečo na odvzemnem mestu vsaj pol ure pred pričetkom testiranja.

Kot so dodali, se občuti, da je bilo izvajalcev testiranja na našem območju v lanskem letu več. »Vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti na primarnem nivoju naj bi zagotavljal tudi cepljenje in testiranje,« so sporočili iz Zdravstvenega doma Novo mesto, kar pomeni, da se lahko odločite za testiranje tudi pri drugih ponudnikih.

Testiranje je brezplačno v primeru pozitivnega rezultata samotestiranja, v primeru prekinitve izolacije med 7. in 10. dnem po pozitivnem HAT ali PCR testu ter v primeru simptomov COVID-19. Če se testirate, ker potrebujete potrdilo za izpolnjevanje pogoja PCT ali potovanje in podobno, je testiranje samoplačniško.

MZL

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih