fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo

V Novem mestu v letošnjem letu višje plače, kot lani

Približuje se konec leta, zato je čas, da se ozremo nazaj in pogledamo, kakšno je bilo stanje na trgu dela v letošnjem letu.

Raziskali smo podatke o statistiki povprečnih mesečnih plač v občini Novo mesto, kjer smo preverili, ali so v tem letu opazne kakšne spremembe v primerjavi s preteklim letom in letom 2017. Statistika kaže, da se povprečna plača v občini Novo mesto rahlo dviguje, a kljub vsemu so iz meseca v mesec prisotna nenehna nihanja.

Statistika gibanja povprečnih bruto plač po mesecih razkriva dejstvo, da so plače najnižje v določenih obdobjih v letu, in sicer spomladi in jeseni. V letu 2019 je bila najnižja povprečna mesečna bruto plača v juniju, in sicer 1.843,08 EUR, kar je od prejšnjega leta višje za okoli 5 % glede na mesec september, ko je bila plača najnižja.

Najvišje povprečne bruto plače pa so očitno prisotne v poletnih in zimskih mesecih. V letošnjem letu je bila najvišja v avgustu in je znašala 2.235,53 EUR, kar je v primerjavi z letom 2018 višje za cca. 4 % od meseca z najvišjo plačo, ki je bila prav tako v avgustu.

Podatki so sicer na voljo le za obdobje do septembra letošnjega leta, glede na trende, ki se kažejo skozi statistiko, pa si verjetno lahko do konca leta in v začetku novega leta obetamo porast mesečnih plač. Ali bo temu res tako, bomo videli čez nekaj mesecev.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih