fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kronika in policijska poročila

V Novem mestu vse več alhoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč

Tudi ta konec tedna bodo policisti preverjali psihofizično stanje voznikov

Policisti  bodo  v  okviru  nacionalne  preventivne akcije za preprečevanje vožnje  pod  vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu tudi  ta  konec  tedna  preverjali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo  vožnjo pod vplivom alkohola in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro
ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

“Predvsem   nas   skrbi   dejstvo,   da  na  območju  PU  Novo  mesto  delež alkoholiziranih  povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta  2018  nekoliko  zmanjševal  in je takrat znašal nekaj več kot 10%, je letos odstotek precej višji in znaša 14,1%.”

Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so   jih  povzročili  vozniki,  ki  so  vozili  pod  vplivom  alkohola  ali prepovedanih  drog umrlo 30 ljudi. Kar 34% povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola ali drog.

Alkohol  najprej  oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je  tako  prepričan,  da  vozi  bolje  kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost  zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju,  zožen  zorni  kot itd. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti:   prepočasna   ali  prehitra  vožnja,  težje  obvladovanje  ali spremljanje  smeri  vožnje,  nevklopljeni  smerni  kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Policisti pozivajo

“Vse  voznike  ponovno  pozivamo, naj vozijo le trezni. Če so pili alkoholne pijače  naj  ne  sedejo  za  volan,  ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. V tem obdobju  opozarjamo  tudi  na  upoštevanje  vseh  drugih  cestno  prometnih predpisov,  predvsem  na prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti. Te
so  namreč  na  izpostavljenih delih mokre in spolzke, na cesti je tudi več odpadlega listja. Na odgovorno ravnanje opozarjamo tudi pešce, saj tudi pri njih  alkohol  predstavlja  dejavnik  tveganja.  Poskrbijo  naj za vidnost, nosijo odsevna telesa in svetlejša oblačila.”

“Tudi  v  prometu  velja  –  bodimo odgovorni do sebe in drugih. Z uživanjem alkohola ali drog bistveno povečamo tveganje za prometno nesrečo in s tem v teh težkih časih še dodatno obremenjujemo naše zdravstvene delavce.”

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih