fbpx
Mestnik
Občino Novo mesto je v juliju obiskala državna ocenjevalna komisija Turistične zveze Slovenije, saj tudi letos sodelujejo v projektu Moja dežela lepa in gostoljubna. Novo mesto bo ocenjeno v kategoriji velikih mest, trških jeder in izletniških točk.
Aktualno Izlet Novice Občina

V Novem mestu zadovoljni s turistično sezono

Poletna sezona je na vrhuncu. Turistične bone smo izkoristili. Se Slovenci še odločamo za dopustovanje v domačih krajih? Vidimo turistične bisere, ki nas obdajajo?

Na Zavodu Novo mesto pravijo, da so s prvim delom poletne turistične sezone v Novem mestu zadovoljni. »Dober obisk beležimo tudi med tednom, saj praktično vsak dan prihajajo obiskovalci z vlakom in avtobusom. Gre predvsem za enodnevne goste, ki želijo spoznati Novo mesto in okolico, Otočec, Dolenjske Toplice in Belo krajino. Veliko tujih obiskovalcev Novo mesto obišče, ko dopustujejo v drugih slovenskih krajih,« je povedala Pia Peršič z Zavoda Novo mesto.

Dolenjska prestolnica ponuja poletno vzdušje in dogodke, od konca junija pa obiskovalce radi usmerijo na novo turistično znamenitost – razgledno ploščad v zvoniku kapiteljske cerkve. Vstopnice je možno kupiti v TIC Novo mesto po ceni 3 EUR, za občane Novega mesta pa so do konca avgusta na voljo po promocijski ceni 1 EUR. V prvih treh tednih od odprtja se je na kapiteljsko razgledno ploščad povzpelo preko 500 obiskovalcev.

Raziskovanje mesta situl lahko obiskovalci doživijo tudi skozi vodene oglede v Dolenjskem muzeju, z lokalnim turističnim vodnikom ali preko nove brezplačne mobilne aplikacije Skrivnosti Dolenjske, kjer z virtualnimi, znanimi zgodovinskimi osebnostmi in liki spoznavajo dediščino in zgodovino Novega mesta, Baze 20 v Dolenjskih Toplicah in arheološkega Vinjega vrha v Šmarjeških Toplicah.

Baza 20 v občini Dolenjske Toplice je slabo obiskana že od osvoboditve. Obisk želijo povečati z virtualnim vodnikom, ki ga je občina Dolenjske Toplice razvila skupaj z Razvojnim centrom Novo mesto in s pomočjo evropskih sredstev. Gre za brezplačno aplikacijo, ki si jo uporabnik naloži na telefon in se z njo sprehodi med barakami Baze 20, aplikacija pa mu pri tem služi kot vodnik z dodatnimi vsebinami in doživetjem. Ogled je primeren za vse, ki si želijo več časa preživeti v naravi in jih zanima zgodovina. Ogled barak in vsega ostalega je možen kadarkoli in je brezplačen. Možen je tudi voden ogled, ki traja uro in pol, poleg predstavitve Baze 20 pa dobite še informacije o Kočevskem rogu, zgodovini njegove naselitve, Kočevskih Nemcih, dogajanju med drugo svetovno vojno in tudi povojnih pobojih. Voden ogled za zaposlene stane štiri evre, za mladino in upokojence 2,5 evra.

Novo mesto je kolesarska prestolnica Slovenije. V sklopu Dirke po Franciji sta se tudi Mestna občina Novo mesto in Visit Novo mesto pridružila vseslovenski kampanji Slovenske turistične organizacije. Ena izmed aktivnosti v sklopu kampanje, ki so jo izvedli v juliju, je enkratno dolenjsko doživetje v sodelovanju z izkušenim kolesarskim vodnikom in lastnikom novomeškega kolesarskega hotela Jožetom Ravbarjem. »V zadnjem času beležimo porast izposoje električnih koles za enodnevne izlete. Obiskovalci se največkrat podajo proti Otočcu, Trdinovem vrhu in Kostanjevici na Krki,« je povedala Peršičeva.

Občino Novo mesto je v juliju obiskala državna ocenjevalna komisija Turistične zveze Slovenije, saj tudi letos sodelujejo v projektu Moja dežela lepa in gostoljubna. Novo mesto bo ocenjeno v kategoriji velikih mest, trških jeder in izletniških točk. FOTO: Zavod Novo mesto.

Gostje v Novo mesto prihajajo predvsem na oglede in doživetja, veliko povpraševanja pa je tudi po kampih, glampingih in enoposteljnih sobah/penzionih. »Čeprav koriščenje turističnih bonov ni več možno, ob bogatem poletnem dogajanju v občini beležimo dobro zasedenost mestnih namestitev. Zasedenost namestitev v juliju je bila skoraj 15%,« nam je povedala Peršičeva in dodala, da je še vedno veliko domačih obiskovalcev, vsak teden več pa jih je tudi iz tujine – iz Velike Britanije, Španije, Francije, Avstralije, Danske, držav Beneluksa, kar nekaj pa je bilo tudi rusko govorečih gostov. »Obiskovalci največ povprašujejo po mestnih in kolesarskih zemljevidih, aktivnostih ter doživetjih v mestu in okolici, kopališču na Krki, aktivnostmi za otroke in lokalni gastronomiji.«

Katere so aktivnosti, ki obiskovalce na Dolenjskem najpogosteje zanimajo, pa smo vprašali tudi agencijo EM Tourism, v kateri se je zbrala mlada, zagnana ekipa, ki deluje na področju receptivnega in domačega turizma. To pomeni, da povezujejo obstoječe turistične produkte v dolenjski regiji in jih v paketni ponudbi prodajajo na tuje trge. Specializirali so se za kulinarični in aktivni turizem. Glede na situacijo v turizmu v zadnjih dveh letih pa so se aktivno usmerili tudi v domače goste. Kot nam je razložil Matija Vučko, opažajo veliko dobrih, butičnih, zanimivih in drugačnih zgodb ter aktivnosti, ki jih želijo v paketni ponudbi in vrhunskem doživetju ponuditi tako domačim kot tujim gostom. Poskrbijo za individualen pristop, organizirajo strokovne ekskurzije in prostočasne enodnevne izlete, pa tudi team-buildinge in team-bondinge.

Obiskovalce na Dolenjskem najbolj zanimajo:

  • aktivnosti na Krki (vožnja s čolni, kajaki, kanuji, raftanje, ribolov, SUP-anje)
  • vinske degustacije (odprte zidanice ali degustacije s sommelierjem 3. stopnje)
  • kulinarika v vseh oblikah (lokalna in pristno slovenska; visoka kulinarika)
  • športni turizem (kolesarstvo, e-kolesa, hiking, veslanje, pohodne poti)

MZL

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih