fbpx
Mestnik
Foto: Viva.si
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Ostalo

V Novem mestu zaradi neugodnih vremenskih razmer visoka raven delcev PM10

V letu 2020 so na merilnem mestu v Novem mestu zabeležili 13 preseganj mejne dnevne vrednosti za delce PM10. Od teh jih je bilo 10 izmerjenih v mesecu januarju, 3 pa v mesecu marcu. Dovoljeno število preseganj v koledarskem letu je 35.

Preseganja v januarju so pogosta

Iz Agencije RS za okolje so nam povedali, da so preseganja v januarju pogosta zaradi večje potrebe po ogrevanju, ki emitira večjo količino delcev in neugodnih vremenskih razmer, ki onemogočajo razredčevanje izpustov tako iz malih kurilnih naprav kot tudi drugih virov delcev PM10. V marcu pa so bila preseganja zaradi puščavskega prahu, ki je nekaj dni onesnažil zrak nad celo Slovenijo.

V Novem mestu v zimskem obdobju še vedno visoka raven delcev PM10

Kot so nam povedali iz Agencije je opaziti trend zmanjševanja ravni delcev PM10 tako v Sloveniji kot v Novem mestu. “Poudarili pa bi, da tudi v Novem mestu ob neugodnih vremenskih razmerah – prisotnost temperaturnega obrata, brezvetrje in daljša odsotnost padavin – v zimskem obdobju še vedno izmerimo visoke ravni delcev PM10,” povedo na Agenciji.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih