fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki

V novomeškem KCJT prihodnji teden premiera opere Kit na plaži

V novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine (KCJT) bodo prihodnji torek premierno izvedli opero Kit na plaži, nastalo po istoimenskem romanu Vinka Möderndorferja. Ta je opero na današnji novinarski konferenci označil kot trenutno najboljše operno delo pri nas.

Opera, ki je nastala v produkciji Zavoda Novo mesto, gledalce z glasbo, hudomušnim libretom ter solisti in instrumentalisti popelje v zanimivo zgodbo, v kateri se glavna junakinja Nika sooča z značilnimi težavami inteligentne in kljubovalne najstnice, pri tem pa se znajde tudi v ljubezenskem trikotniku. Sooča se tudi s posebnim izzivom, bratom Igorjem, ki ima Downov sindrom. Tega skriva pred sošolci, dokler ga ti nekega dne ne razkrijejo.

Po besedah Jakoba Barba, ki je za predstavo prispeval libreto, se skozi vso opero prepletata tekst in glasba. Pri tem so morali po besedah skladatelja Iztoka Kocena zgodbo za potrebe opere precej obrniti in prestukturirati, nekatere vloge, karakterje in zgodbe pa združiti. Še vedno pa delo sledi osnovni zgodbi iz romana.

Po besedah Möderndorferja, ki je delo tudi režiral, opera kljub nekaterim spremembam sledi tudi osnovnemu sporočilu romana. “To je, da moramo biti v življenju empatični, da moramo razumeti drugačnost in to, da nas drugačnost bogati. To je namreč tisto, kar v današnjemu svetu manjka,” je dejal.

V Kulturnem centru Janeza Trdine bodo opero premierno uprizorili v torek, 14. maja, po prepričanju skladatelja pa nikogar ne bo pustila ravnodušnega. Predstava traja skoraj poldrugo uro, primerna pa je za gledalce od 10 let naprej.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih