fbpx
Mestnik
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Aktualno Dogodki Novice

V novomeški bolnišnici skupno zaščitenih 86-odstotkov zdravnikov

Zdravniška zbornica Slovenije je objavila podatke o prelepljenosti zdravnikov v Sloveniji, in sicer obravnavanih je bilo 12 bolnišnic, v katerih skupno dela okoli 3.571 zdravnikov, precepljenost pa je 89,4 -odstotna.

»Z visoko lastno precepljenostjo in tudi precepljenostjo svojih družin jasno kažemo, da smo v dejstva o cepljenju prepričani in ga zato priporočamo vsem. Posebej je pomembna precepljenost tistih, ki so v nevarnosti, da bodo ob okužbi s SARS-CoV-2 potrebovali sprejem v bolnišnico, to je predvsem starejših od 50 let. Če ta skupina ljudi ne bo dovolj zaščitena, imamo lahko ob hitrem širjenju različice delta v bolnišnicah hitro še enkrat toliko ali celo več bolnikov kot lani jeseni. Edina alternativa cepljenju so ponovno zapiranje šol, podjetij in omejitve gibanja, ukrepi, ki smo jih že izkusili in jih ne želimo več. Prav tako ne želimo več, da bi morali zaradi prerazporejanja kadrov z drugih oddelkov omejevati določene bolnišnične programe, saj tudi drugi bolniki potrebujejo našo hitro bolnišnično obravnavo zaradi necovidnih razlogov,« poudarja prof. dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. 

V Novem mestu cepljenih 80 % zdravnikov

V novomeški bolnišnici, kjer je cepljenih 80 % zdravnikov, če k temu prištejejo še prebolevnike, je skupno zaščitenih 86 % zdravnikov. V bolnišnici Topolšica so zdravniki 100-odstotno, v SB Celje pa 99,4-odstotno precepljeni. Nad 90-odstotno so zdravniki precepljeni tudi v UKC Maribor (91,5 %), na Onkološkem inštitutu (91 % ), v Splošni bolnišnici Brežice, kjer je precepljenost 95-odstotna, 94-odstotno so npr. precepljeni tudi zdravniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Tudi v največji zdravstveni ustanovi v državi – UKC Ljubljana, kjer dela preko 1.300 zdravnikov, je precepljenost zelo visoka, 87-odstotna.

V Sloveniji imamo od skupno 4.038 zdravnikov, ki so zaposleni v bolnišnicah, specialistov infektologije, ki prvenstveno skrbijo za covidne bolnike – 65. Še dodatno je v Sloveniji na intenzivnih oddelkih, ki so bili v velikem deležu spremenjeni v covid intenzivne enote, zaposlenih 70 specialistov intenzivne medicine. Skupaj je tako ključno breme skrbi za bolnike, ki zaradi covida-19 v Sloveniji potrebujejo bolnišnično oskrbo in intenzivno nego, neposredno na 100 do največ 135 zdravnikih specialistih, ki jim v timih in po potrebah pomagajo oz. sodelujejo še drugi specialisti.   

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih