fbpx
Mestnik
Foto: slovenskavojska.si
Aktualno Novice Politika

V novomeški vojašnici mednarodni tečaj in vaja reševanja ob množičnih nesrečah

V Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu se je v četrtek začel tridnevni mednarodni tečaj ukrepov zdravstva ob velikih nesrečah oz. odziva reševalnih služb ob množičnih nesrečah. V okviru tečaja so včeraj med drugim pripravili vajo vojaške policije s simulacijo napada in obvladovanja teroristične skupine. Tečaj so končali včeraj.

Gre za mednarodni preventivni tečaj, ki se ga poleg vojaških predstavnikov udeležuje osebje služb, ki se ukvarjajo z reševanjem in s pomočjo poškodovancem na terenu, je povedal Simon Herman, vodja organizacijskega odbora tečaja.

V prvem dnevu tečaja so izvedli uvodna predavanja in priprave na vaje. Zadnja dva dni pa je sledila simulacija množične nesreče, pri kateri je osrednjega pomena odziv zdravstva oz. celotne zdravstvene verige na državni ravni nanjo.

Na sicer tradicionalni vaji letos so sodelovali udeleženci osmih držav, zdravstveni sektor, policija, gasilci in Slovenska vojska. Ob gostih iz Belgije, ZDA in Južne Koreje so bili med drugim navzoči udeleženci iz Španije, Bosne in Hercegovine ter Italije. Navzoč je bil tudi manjši kontingent ameriške nacionalne garde, je še navedel Herman.

Tečaj je pripravila sekcija ukrepanja zdravstva ob velikih nesrečah pri Slovenskem zdravniškem društvu, njegov pokrovitelj je ministrstvo za zdravje, tečaj je potekal ob pomoči ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.

DB/STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih