fbpx
Mestnik
Policija
Aktualno Kronika in policijska poročila

V reki Kolpi opazil truplo

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 29. 12. 2023 in 3. 1. 2024 posredovali v 354 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 928 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, štiri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 21 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki sta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj in pridržali dva voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 74-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari, ponarejanja dokumentov, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešanih oseb, požarov, nesreče pri delu, sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Voznik pod vplivom prepovedanih drog zbil kolesarko in pobegnil s kraja prometne nesreče

29. 12. nekaj po 7. uri smo bili obveščeni, da naj bi v Dolenjem Vrhpolju voznik osebnega avtomobila zbil kolesarko in pobegnil s kraja prometne nesreče. O pobeglem vozniku so bili takoj obveščeni policisti na širšem območju. Na podlagi opisa so ga izsledili in ustavljali, vendar znakov ni upošteval, nadaljeval je z nepredvidljivo in nevarno vožnjo, v naselju vozil tudi 100 km/h in ogrožal ostale udeležence v prometu. Zoper kršitelja so uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil in mu onemogočili nadaljnjo vožnjo in ogrožanje. Ugotovljeno je bilo, da gre za 26-letnega voznika, ki je še pred prometno nesrečo, v kateri je zbil kolesarko, povzročil še eno nesrečo, ko je v Šmarju oplazil avtomobil 71-letnega voznika in prav tako nadaljeval z vožnjo. Lažje poškodovano 49-letno kolesarko so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Policisti so 26-letniku zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog odredili preizkus, ki je potrdil prisotnost amfetaminov in metafetaminov. Zasegli so mu tudi vrečko s prašnato snovjo s sumom na kokain in manjšo količino prepovedane konoplje. Policisti okoliščine kaznivih dejanj nevarne vožnje v cestnem prometu in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči še preiskujejo. Zoper osumljenca bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Kršitelj z 2,1 promili alkohola

Policisti PPP Novo mesto so med kontrolo prometa v Zagorici pri Velikem Gabru 30. 12. okoli 20.30 zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. 35-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,02 miligramov alkohola, so odvzeli prostost, ga pridržali in mu odvzeli vozniško dovoljenje. O kršitvi bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.  

Kršitelja pod vplivom alkohola

V noči na 1. 1. so v naselju Brezje zaradi nezanesljive vožnje ustavili 41-letnega voznika osebnega avtomobila. Kršitelj, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,50 miligramov alkohola, je v vozilu prevažal otroke, ki niso bili primerno zavarovani z zadrževalnim sistemom. Vozil je neregistriran in tehnično neizpraven avtomobil. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, zaradi številnih kršitev cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa in Zakon o motornih vozilih za omenjene kršitve določajo globo v višini 2.180 evrov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 16 kazenskih točk.

2. 1. popoldne so v Soteski zaradi nezanesljive in nevarne vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 37-letni voznik je imel v litru izdihanega zraka 1,15 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in odpeljali v prostore za pridržanje. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

V noči na 1. 1. so bili trebanjski policisti obveščeni o prometni nesreči na cesti med Trebnjem in Mirno. Opravili so ogled in ugotovili, da je 29-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom in s ceste zapeljal v jarek. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,47 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog.

Pod vplivom alkohola tudi kolesar

Policisti PP Brežice so 2. 1. 2023 nekaj po 5. uri na regionalni cesti v Brežicah zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika kolesa, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,92 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog.

Voznica huje poškodovana

1. 1. okoli 15.30 se je zgodila prometna nesreča v naselju Laze na območju PP Dolenjske Toplice. Policisti so ugotovili, da je 62-letna voznica osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v stanovanjsko hišo. Huje poškodovano voznico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti ji bodo zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

KRIMINALITETA

Policisti v dveh primerih zaščitili žrtve nasilja v družini in nasilnežema odvzeli prostost

Policisti PP Brežice so 30. 12. posredovali zaradi nasilja v družini v zasebnem prostoru v Brežicah, kjer je pijan nasilnež grozil družinskim članom. 44-letni nasilnež se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zbrali so obvestila in ugotovili, da že dalj časa izvaja psihično nasilje nad nekdanjo partnerko in mladoletnim otrokom. Partnerko je žalil, jo poniževal in grozi s smrtjo. Policisti so mu izrekli ukrep prepovedi približevanja zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njuno življenje, osebno varnost in svobodo. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne službe in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Policisti PP Črnomelj so 31. 12. zvečer prejeli klic na pomoč iz okolice Črnomlja, kjer naj bi pijan nasilnež pretepal ženo in ji grozil, potem pa se odpeljal z avtomobilom. 36-letnega osumljenca so izsledili in ustavili. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,68 miligramov alkohola. Odvzeli so mu prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Ugotovili so, da že dalj časa izvaja fizično in psihično nasilje nad žrtvijo, pogosto tudi ob prisotnosti mladoletnih otrok. Izrekli so mu prepoved približevanja žrtvam, zoper njega pa bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini in zanemarjanja mladoletnih oseb in surovega ravnanja.

Poškodbe vozil zaradi izstrelkov

Policisti PP Novo mesto so bili v zadnjih dneh obveščeni o poškodbah treh vozil na širšem območju Bršljina. V vseh primerih so opravili oglede poškodovanih vozil in takoj pričeli izvajati aktivnosti za razjasnitev vseh okoliščin. Prve ugotovitve kažejo, da so poškodbe nastale zaradi izstrelkov iz orožja, poškodovan ni bil nihče, nastala pa je premoženjska škoda na vozilih. Nadaljujejo z intenzivno preiskavo in ugotavljanjem okoliščin kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti.

Vlomi in tatvine

V Gabrju je med 26. 12. in 29. 12. nekdo vlomil v zidanico in odtujil električno ročno orodje in živila. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za okoli 4.000 evrov.

29. 12. nekaj po 20. uri je na Smrečnikovi ulici v Novem mestu nekdo poskušal skozi pritlično okno vlomiti v stanovanjsko hišo. Storilec v objekt ni vstopil, ker ga je prepodila stanovalka.

V Koroški vasi je 29. 12. med 16. in 20.30 neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar in nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2.000 evrov škode.

V Golobinjeku na območju PP Novo mesto je 30. 12. nekdo vlomil v počitniško hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V kraju Praprotnica na območju PP Trebnje je med 30. 12. in 31. 12. neznanec skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, povzročil je le škodo na vratih.

V Semiču je med 31. 12. in 1. 1. nekdo vlomil v počitniško hišo. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je po mnenju oškodovanca povzročil za 1.000 evrov škode.

Med 29. 12. in 2. 1. je na parkirnem prostoru na Dvoru nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil moško jakno in denar. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 700 evrov.

JAVNI RED IN MIR

Mladoletnikom  v Novem mestu in Sevnici zasegli prepovedane petarde

Policisti PP Novo mesto so bili 29. 12. okoli 16.30 obveščeni o motečem pokanju petard na Kandijski cesti v Novem mestu. Takoj so se odzvali in v bližini izsledili pet mladoletnikov ter ugotovili njihovo identiteto. Dva izmed njih sta imela pri sebi prepovedane pirotehnične izdelke, ki so jih zasegli in o ravnanju obvestili njune starše. Zoper kršitelje bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Sevniški policisti so 31. 12. popoldne na železniški postaji dvema mladoletnikoma zasegli 345 kosov prepovedanih petard. O kršitvah mladoletnikov so obvestili starše in uvedli postopek o prekršku.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli tihotapce in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo

29. 12. nekaj po 18. uri so policisti na Jesenicah na Dolenjskem ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio. Med postopkom so ugotovili, da 35-letni državljan Francije v vozilu prevaža tri državljane Turčije in državljana Afganistana, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. 30. 12. okoli 12. ure so na območju Čateža ob Savi ustavili voznika osebnega avtomobila Renault espace nemških registrskih oznak. 32-letni državljan Romunije je prevažal sedem državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Dva tujca je prevažal v prtljažniku vozila. Prav tako 30. 12. so na Obrežju kontrolirali voznika kombija moldavskih registrskih oznak. 35-letni državljan Moldavije je v kombiju prevažal devet državljanov Sirije in državljana Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. 31. 12. nekaj po11. uri so na območju naselja Črnc ustavili in prijeli voznika osebnega avtomobila Volkswagen touran nemških registrskih oznak, ki sprva znakov policistov ni upošteval in je s pospešeno hitrostjo nadaljeval. Ugotovljeno je bilo, da 33-letni državljan Bolgarije prevaža pet državljanov Sirije in državljana Palestine, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Osumljencem kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki so tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še potekajo.

Zasegli ukraden avtomobil

30. 12. so policisti na območju Slovenske vasi kontrolirali 30- letnega voznika osebnega avtomobila iz Sirije z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji. Ob pregledu vozila Audi Q7 in dokumentov je bilo ugotovljeno, da je bil avtomobil konec meseca novembra 2023 ukraden na Madžarskem. Audi z nameščenimi registrskimi tablicami, ki pripadaju drugemu vozilu, so zasegli, osumljencu odvzeli prostost in ga pridržali. S kazensko ovadbo so ga privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 29. 12. in 3. 1. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Kapele, Podgračeno, Velika Dolina, Jereslavec, Veliki Obrež, Sela pri Dobovi, Nova vas pri Mokricah) izsledili in prijeli 251 državljanov Sirije, 93 državljanov Maroka, 62 državljanov Turčije, 43 državljanov Afganistana, 25 državljanov Pakistana, 24 državljanov Konga, 19 državljanov Nepala, 14 državljanov Rusije, 13 državljanov Egipta, 13 državljanov Bangladeša, osem državljanov Iraka, sedem državljanov Mongolije, šest državljanov Alžirije, šest državljanov Indije, pet državljanov Libanona, tri državljane Irana, tri državljane Somalije, tri državljane Palestine, dva državljana Šrilanke, dva državljana Egipta, dva državljana Sierra Leone in po enega državljana Sudana, Tunizije in Kitajske. Na območju PP Črnomelj (Vinica, Žuniči, Veliki Nerajec, Stara Lipa, Tribuče) so prijeli 27 državljanov Sirije, pet državljanov Maroka, tri državljane Turčije, dva državljana Irana in dva državljana Afganistana, na območju PP Metlika (Rakovec, Metlika) pet državljanov Maroka in na območju PP Krško (Spodnji Stari Grad) tri državljane Maroka.  Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

V Kolpi najdeno truplo

31. 12. nekaj po 13. uri smo bili obveščeni, da je občan na območju Primostka v reki Kolpi opazil truplo. O najdbi so bili obveščeni gasilci, ki so truplo, ki je bilo že dalj časa v vodi potegnili na obrežje. Zdravnica je na kraju odredila sanitarno obdukcijo na podlagi katere bo znan vzrok smrti. Kriminalisti ogledne skupine Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so opravili ogled in nadaljujejo z ugotavljanjem vseh okoliščin in izvajajo aktivnosti za ugotavljanje identitete pokojnega moškega.

VIR: Policijska uprava NM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih