fbpx
Mestnik
Velodrom v Češči vasi
FOTO: Vid Ponikvar / Sportida, ZNM.
Aktualno Občina Šport

V roku tedna dni bodo v velodromu začeli trenirati

Novomeški velodrom v Češči vasi, ki mu je preobilen sneg januarja zrušil napihljivo streho, so spet ustrezno pokrili. Novo napihljivo membransko streho je njen lastnik, podjetje Duol, namestilo s pomočjo Slovenske vojske. Celotno škodo so sicer ocenili na največ 100.000 evrov, objekt pa je bil v celoti zavarovan. Treningi bodo stekli v kratkem.

V velodromski stavbi še te dni saniranjo in čistijo njeno notranjost. Nameščajo tudi ograjo, tako da bi lahko kolesarji trenirati začeli v roku tedna dni, je direktor občinskega Zavoda Novo mesto Aleš Makovac povedal za STA.Ko bodo popravili še tartansko površino in vadbišče ter nabavili nekaj nove opreme, predvidoma do konca šolskih počitnic, pa bodo z vadbo lahko vnovič začeli tudi atleti. Jeseni naj bi ponovno stekla tudi tekmovanja, je dejal.

Nova membranska streha za nadtlačno nadkritje velodroma je sicer površinsko nekoliko drugačna od prejšnje. Druga novost pa je po Makovčevih besedah to, da imajo upravljavci velodroma nad pokritjem zdaj popoln nadzor oz. dostop do strehe, medtem ko so imeli prej omejen dostop. Usposobili bodo tudi potrebno osebje in vzpostavili “partnerske odnose, ki so potrebni za to, da se lahko odzovemo takoj, ko so na strehi trije centimetri snega, je še povedal Makovac.

Leseni velodrom v Češči vasi pri Novem mestu so sicer zgradili zaradi potreb tamkajšnjega mladinskega svetovnega prvenstva v kolesarstvu leta 1996, kasneje pa je zaradi zunanjih vremenskih vplivov začel propadati. Tropski les za prvotno kolesarsko stezo so uvozili iz ekvatorialne Afrike. Velodrom so do prenove uporabljali le kolesarji.

Občina je velodrom nato v zadnjih letih prenovila, nadgradila in pokrila. Za celotno naložbo je odštela približno štiri milijone evrov. Približno 600.000 evrov podpore sta prispevala takratno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za šport. Omenjeno streho so začeli graditi leta 2018 in njeno nameščanje končali leta 2019.

Občina ob velodromu gradi še plavalni bazen, celotna ponudba v Češči vasi pa naj bi omogočila delovanje vadbenega središča oz. olimpijskega vadbenega centra za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki bi v trikotniku Dunaj-Beograd-Milano zapolnil tovrstno praznino.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih