fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

V zavodu Rudolfovo z aktivnostmi za integracijo umetne inteligence v poklicno izobraževanje

V novomeškem znanstveno-tehnološkem središču Rudolfovo so začeli z aktivnostmi v okviru projekta AI4VET4AI, ki se osredotoča na raziskovanje in uporabo umetne inteligence v poklicnem izobraževanju. Glavni cilj projekta, ki bo trajal do junija 2027, je prispevati k dvigu digitalnih kompetenc udeležencev poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v središču Rudolfovo, projektni konzorcij združuje 26 partnerjev iz 11 evropskih držav. Sestavljajo ga ponudniki izobraževanj ter podjetja in predstavniki industrije.

“Skupna prizadevanja poudarjajo pomembnost raziskovanja, razvoja in implementacije umetne inteligence v poklicnem izobraževanju in usposabljanju ter pomembnost sodelovanja med različnimi sektorji in državami za učinkovitejšo uporabo umetne inteligence v izobraževalnih procesih,” so zapisali.

Glavni cilj projekta AI4VET4AI je prispevati k dvigu digitalnih kompetenc oseb na trgu dela v Evropi s pomočjo inovativnih učnih vsebin in metod v učnih načrtih poklicnega izobraževanja in usposabljanja (t. i. VET – vocational education and training).

Projekt za udeležence poklicnega izobraževanja in usposabljanja predstavlja priložnost za razvoj kompetenc in spretnosti, povezanih z umetno inteligenco. To bo po prepričanju središča izboljšalo njihovo pripravljenost za prihodnje delovne izzive.

Učitelji bodo na drugi strani imeli možnost vključitve vsebin, povezanih z umetno inteligenco, v svoje predmete, s čimer bodo razširili področje poučevanja in zagotovili relevantnost učnih programov za prihodnost.

Podjetja bodo prek projekta lahko pridobila dostop do nabora nadarjenih strokovnjakov s področja umetne inteligence, oblikovalci politik pa bodo lahko bolj osredotočeno vključeni v to, kako centri poklicne odličnosti prispevajo k regionalnim strategijam pametne specializacije.

V Rudolfovem so prepričani, da bo umetna inteligenca ključna za razvoj 21. stoletja. “Pričakujemo, da bo uporaba umetne inteligence področje poklicnega izobraževanja s svojim eksponentnim razvojem in pronicanjem v domala vse pore našega delovanja spremenila do neprepoznavnosti. Rudolfovo želi ohraniti korak z razvijajočimi tehnologijami na eni strani ter delovati kot generator razvoja in povezovalnik med inštitucijami na drugi strani,” je dejal vodja projekta AI4VET4AI na Rudolfovem Janez Kolar.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih