fbpx
Mestnik
študentsko delo
Aktualno Dogodki Novice

Več zaposlitev, večja ponudba študentskega dela

Po ponovnem odpiranju in sprostitvi ukrepov se je ponudba študentskega dela kar hitro dvignila. Največ povpraševanje je v gostinstvu in prodaji. Na Zavodu za zaposlovanje prav tako opažajo padec brezposelnosti in rast prostih delovnih mest.

Po besedah Brine Raljević, iz študentskega servisa Mjob, študentsko delo na splošno ni utrpelo bistvenih sprememb. “Seveda se pozna padec ponudbe na področju gostinstva in drugih dejavnosti, ki so bile dalj časa zaradi ukrepov zaprte oz. omejene, so se pa pojavila nova delovna mesta in tudi pri Mjob se trudimo, da je ponudba konstantno obsežna in raznolika,” je pojasnila sogovornica. Trenutno imajo objavljenih preko 1800 različnih študentskih del po vsej Sloveniji, ponudba pa se dnevno spreminja ter posodablja. Največja ponudba prevladuje na področju gostinstva ter prodaje, veliko pa se išče kandidatov za delo v proizvodnji ter skladiščih. Opažajo pa porast ponudbe na področju opravljanja dostav.

Urne postavke so raznolike. Segajo pa tudi do 10 € na uro neto. Povprečna urna postavka znaša 5,50 € neto.

Največji padec študentskih del je bil beležen lani meseca marca in aprila, kjer so ponekod beležili do devetdeset odstotkov manj dela. “V času epidemije je bila ponudba precej manjša kot običajno. Povečano povpraševanje je bilo predvsem na področju prodaje v živilskih trgovinah ter za dostavo hrane in drugih izdelkov.” Ker so bile ob popolnem zaprtju države, zaprte tudi njihove poslovalnice, so svoje poslovanje popolnoma preselili na splet ter se zahvaljujoč njihovi mobilni aplikaciji Mjob, glede na razmere, odrezali odlično.

Študenti, dijaki bodite pozorni!

Ko si študenti in dijaki izberejo delo, se morajo pred začetkom dela o izbranem podjetju pozanimati ter obvezno dvigniti napotnico. Z delodajalcem naj se jasno dogovorijo o višini urne postavke, delovnih nalog in ostale podrobnosti glede dela.

Za 20,5 % manj brezposelnih kot junija lani

Na zavodu za zaposlovanje opažajo, da se je brezposelnost zmanjšala, medtem ko se število prostih delovnih mest povečuje. Do konca junija se je število registriranih brezposelnih oseb znižalo na 71.094 kar je 5,4 % manj brezposelnih kot maja in kar 20, 5 % manj kot v lanskem juniju. Delodajalci so Zavodu v prvem polletju sporočili za 35 % več prostih delovnih mest kot isti čas lansko leto. Največ zaposlitve beležijo med prodajalci, tajniki, natakarji, čistilci, strežniki in gospodinjskih pomočnikov, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, kuhinnjskih pomočnikov, komercialnih zastopnikov za prodajo, vozniki osebnih vozil, taksijev, skladiščniki.

V Novem mestu 4,8 % manj brezposelnosti

Največji upad brezposelnosti beležijo na Zavodu v Kopru, in sicer za 11, 5 %. Sledijo Kranj (8,2%), Murska Sobota (7,5 %), Nova Gorica (7,5 %). V Novem mestu pa se je brezposelnost znižala za 4, 8 %.

Optimistična napoved?

Delodajalci so v svojih napovedih za drugo polovico leta 2021 optimistični, saj napovedujejo 2,1-odstotno rast števila zaposlenih. Najbolj iskani poklici pa bodo vozniki težkih tovornjakov in vlačilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, zidarji in prodajalci. Tako kažejo rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je aprila in maja 2021 sodelovalo skoraj 3.300 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih