fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Velike razlike za delovne zvezke tudi v novomeških šolah

Novo šolsko leto je ponovno tu. Za nekatere starše pa novo šolsko leto predstavlja tudi velik strošek – nakup delovnih zvezkov in ostalih obveznih pripomočkov. Se pa seznami in stroški nakupa obveznega učnega gradiva po šolah občutno razlikujejo. Preverili smo, kako globoko so morali starši novomeških otrok seči v denarnico.

Za šolsko leto 2021/22 morajo starši četrtošolcev na OŠ Center odšteti 63,20€, starši četrtošolcev na OŠ Bršljin pa le 16,40€, medtem ko na OŠ Grm nakup delovnih zvezkov za 4. razred znaša 42 evrov.

Ravnateljica OŠ Center Marta Pavlin pravi, da na šoli na podlagi 14. člena Pravilnika o upravljanju učbeniških skladih strokovni aktiv učiteljev izbere seznam:

-učbenikov za učence in dijake na podlagi Kataloga potrjenih učbenikov,

-delovnih zvezkov in učbenikov z elementi delovnega zvezka za učence prvega, drugega in tretjega razred v osnovni šoli,

-učnih sredstev, ki so namenjena učencem ter dijakom za uporabo neposredno pri pouku,

-učnega gradiva, ki ga zagotavljajo starši učencev in dijakov.

Nato se seznam predlaga ravnatelju do 30. aprila, ta pa mora pred odločitvijo o izboru učnega gradiva, ki ga zagotavljajo starši učencev in dijakov, do 1. junija pridobiti soglasje sveta staršev k skupni nabavni ceni učnega gradiva. Tudi na OŠ Bršljin delovne zvezke izberejo učitelji, ta izbor pa mora potrditi svet staršev. Na OŠ Grm pa nabor delovnih zvezkov izbirajo strokovni delavci posameznega predmetnega področja po svoji strokovni presoji, ob upoštevanju stroke splošne didaktike.

Zakaj take razlike med cenami?

»Pri izbiri učnih gradiv so učitelji/strokovni aktiv učiteljev avtonomni. Izberejo tisto, kar po njihovi strokovni presoji pri posameznem predmetu učenci potrebujejo za kvaliteten vzgojno-izobraževalni proces,« pravi ravnateljica OŠ Center. Kot pravi na šoli strokovni aktivi učiteljev tehtno in strokovno presojajo in izbirajo delovne zvezke. Je pa tudi cena eden izmed kriterijev, vendar pa ne edini. »Pri odločitvi upoštevajo in pretehtajo tudi druge kriterije – kvaliteta vsebine, učni stil,« pravi.

Tudi na OŠ Grm cena ni merilo za izbiro, se pa delno upošteva. »Vsaka šola ima svoje specifike. Na način poučevanja in posledično izbiro delovnih zvezkov vpliva več faktorjev: strokovni delavec mora poznati vrste gradiv in v njih preveriti upoštevanje didaktičnih, oblikovnih in jezikovnih načel ter prisotnost elementov, ki učence učijo učiti se,« pove ravnateljica Zdenka Mahnič. Pri izbiri se opirajo tudi na elemente specialne didaktike, v gradivih pa se preveri skladnost učnih načrtov ter tipe nalog in taksonomske ravni znanja.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih