fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki

Vesel sem, da govorim po slovensko! – pohod Novo mesto v žici

V mozaik letošnjih pohodov in proslav ob dnevu upora proti okupatorju je svoj kamenček vložilo tudi Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto. Tudi tokrat niso manjkali praporščaki in člani Novomeške čete, člani veteranskih organizacij in vsi, ki nosijo v srcu vrednote narodnoosvobodilnega boja. Tako je osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in ob zaključku tradicionalnega pohoda Novo mesto v žici znova lepo uspela.

Tradicionalni pohod Novo mesto v žici

S proslavo so člani – potem ko so v naklonjenem vremenu in dobre volje opravili tradicionalni pohod – znova dokazali, kako je zlasti v tem času potrebno opozarjati na dejstva, da se v Evropi krepijo mračnjaške sile, ki so pred desetletji imele ob domačih privržencih cilj pokoriti slovensko zemljo. Predvsem pohod je na posameznih točkah Novega mesta – s polaganjem venca v spominski loži pri Knjižnici Mirana Jarca in cvetja pred spomenikom na Glavnem trgu – požel veliko pozornosti in tudi – odobravanja.

Proslava

Proslava na tako imenovani Pumpnci je v imenitni režiji Jožice Jožef Beg dodobra ogrela dlani številnih udeležencev. Prijetno jo je povezovala študentka Maša Berger. Pred kulturnim programom je zbranim letošnji pohod predstavil Luka Hrovat in z izjavo »Vesel sem, da lahko danes tu pred vami svoboden in v slovenskem jeziku povem nekaj besed,« požel topel aplavz. Zbrani so z zanimanjem prisluhnili  slavnostnemu govorniku, komandantu Spominske novomeške partizanske čete Ivanu Petančiču – Iču, ki je obudil spomine na usodne dni, se poklonil partizanskemu boju in zažugal mračnim silam, ki se, kot je poudaril, oglašajo po vsej Evropi.

V kulturnem programu so sodelovale dobre recitatorke Silva Kužnik, Heda Kastelic in Terezija Korošec Potočar, ubrana pevska skupina Kronce in neumorni harmonikar Peter Moravec, ki je znova navdušil s Hej Brigade.

J.P.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih