fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

VIDEO: Pretepi s koli in sekirami, grožnje s smrtjo, vpletena pa tudi zaposlena iz CSD Kočevje

Na Kočevskem in celotni Dolenjski so romski spopadi in ostale težave, ki jih Romi povzročajo tudi drugim prebivalcem, že nekaj skoraj vsakdanjega. Pred kratkim je Kočevsko pretresla vest o medsebojnem spopadu Romov v centru mesta Kočevje, v katerem so se napadalci z avtomobilom namerno zaleteli v ljudi ob cesti ter na koncu v samo stavbo banke, o čemer smo poročali v tem prispevku. Kaj točno se je takrat dogajalo in o razlogih dogodka smo povprašali Nika Šarkezija in ženo njegovega brata, oba člana romske družine, ki zaradi nenehnih groženj s strani druge družine, sicer njegovih sorodnikov, že nekaj časa preživljata pravi pekel.

Po besedah Nika so se spopadi med romskima družinama začeli nekje od maja naprej. Razlog tiči v hišni preiskavi druge romske družine v maju, v kateri so policisti zasegli orožje. Zaradi kaznivega dejanja posedovanja nedovoljenega orožja je glavi družine sodišče odredilo 4-mesečni hišni pripor. Seveda tega dogodka nihče ni pričakoval, odvzem orožja in odredba sodišča je obtožencu prekrižalo načrte. A kot je v navadi pri romski skupnosti seveda nihče nikomur ne ostane dolžan. Obsojeni je domneval, da je prijavo za posedovanja orožja, na podlagi katere je bila sprožena hišna preiskava, podal brat od Nikove žene, kar pa naj ne bi držalo. Začele so se grožnje s smrtjo in kaj kmalu je sledil prvi fizični napad iz strani obsojenčeve družine. Sicer ne na brata od Nikove žene, temveč na Nika in njegovo ženo.

Prvi fizični obračun v juniju

Zgodilo se je 14. junija. »Z motorjem so me lovili po travniku. Na srečo sem jim uspel pobegniti. Še isti dan sva se z ženo odpravila po nakupih v mesto. Ko sva se vračala, sva prišla v zasedo,« pripoveduje Niko. Njihova pot do doma namreč vodi mimo obsojenčeve hiše in se temu nista mogla izogniti. »V avto so najprej vrgli sekiro. Odšel sem ven in jih želel vprašati, zakaj to delajo. Sam namreč takrat nisem sploh vedel, zakaj se gre. A še preden sem dobil kakršenkoli odgovor, se je cela skupina spravila name. Želel sem jim zbežati, a so me zadržali, spravili na tla in me na vso moč pretepali s koli in sekiro,« pravi Niko. »Na srečo sta kmalu na kraj dogodka prispela soseda, ki sta me želela ubraniti in zaradi katerih so se napadalci ustrašili ter zbežali stran. V nasprotnem primeru bi me najverjetneje pretepli do smrti. To je bil tudi njihov namen, kot so mi kasneje tudi zatrdili sami,« še dodaja.

Celoten dogodek je razviden na posnetku, ki je za nekaj časa zaokrožil po družabnem omrežju Facebook, sedaj je že izbrisan, mi ga prilagamo na koncu tega prispevka. Oseba, ki je snemala, ostaja neznana. Po besedah Nika je policija sicer odvrnila, da je verjetno Niko sam organiziral, da je nekdo posnel video, da bi se lahko napadalcem maščeval. A trdi, da tako nor pa ne bi bil, da bi načrtoval svoj pretep, bil pretepen in želel to tudi posneti. V tem prvem pretepu je Niko utrpel pretres možganov, na glavi je imel 10-centimetrsko razpoko zaradi napada s sekiro, ki so mu jo morali zašiti.

Niko trdi, da kljub temu, da je posnetek napada pokazal policistom, v zvezi s tem niso ukrepali tako, kot bi morali. Dvema napadalcema so izročili prepoved približevanja Niku in njegovi družini na 200 m. Po tem so napadi za nekaj časa potihnili. Do dogodka prejšnji teden, pred banko v Kočevju.

Ponovno grožnje in napad pred banko

»Obsojencu se je iztekel hišni pripor in ponovno so se začele vršiti grožnje ter na koncu fizični napad. Tokrat so se spravili na ženino mamo, ki je na pločniku stala v vrsti pred banko. Takrat je bila skupaj s 4-letnim vnučkom. Ko je uvidela, da se nekdo z avtomobilom namerava zaleteti v njo in v množico, je na vso moč odrinila vnučka stran ter ga tako želela zaščititi, njo pa je voznik namerno povozil. V neposredni bližina sta bila še dva naključna obiskovalca, ki ju je prav tako povozil. Vsi so utrpeli poškodbe zloma nog, tašča pa poleg 3-kratnega zloma gležnja tudi poškodbo prsnega koša in hrbtenice,« razlaga Niko ter z ogorčenjem pove, da policisti dogodka niso obravnavali kot poskus umora, kot bi ga morali, temveč so ga opredelili zgolj kot povzročitev splošne nevarnosti. Ob tem pa jasno pove, da je napadalec imel prepoved približevanja in se jim ne bi smel približati, a tokrat se jim kljub vsemu je. »Ko so videli, da čaka v vrsti, bi lahko počakali 10, 15 min, da bi odšli stran, a ne, kljub prepovedi so napadli. Policisti pa nič. A je to pravica?« se sprašuje Niko.

Posedovanje velike količine gotovine obsojenčeve družine, s katero so Nikovi družini grozili, češ da imajo veliko denarja, s katerim so pripravljeni poplačati vse odvetnike ter nakupiti orožje, ki bi ga uporabili proti njim.

Po tem dogodku so ženinega brata, odpeljali v pripor, saj se je na video posnetku, posnetega s kamero na tamkajšnjem bankomatu, jasno videlo, da je Miloš s palico udarjal po napadalcu. A to je naredil zgolj zaradi tega, ker se je branil ob napadu, pravi Niko.

Bojijo se za življenje, ne zaupajo kočevskim policistom

Nikova družina v zadnjih mesecih doživlja pravi pekel. Bojijo se za svoje življenje, otroci si ne upajo v šolo. Nikoli ne vedo, kje in kdaj jih bo nekdo napadel. Žena pravi, da se boji celo oditi na socialno delo v Kočevju, saj znotraj ustanove deluje oseba, ki je bila udeležena v enem izmed napadov na njih in ki je na centru odgovorna za obravnavo romske skupnosti. Želijo si poštene obravnave s strani roke pravice. »Na takšnih in podobnih dogodkih sta vedno prisotna ista dva kriminalista, nikoli ne pride kdo drug,« s sumničavostjo razloži Niko ter doda, da sta policista v dobrih odnosih z družino obsojenega in jim zato najverjetneje krijeta hrbet. »Skupaj se družijo in jahajo konje,« še pove. Kljub vsem dokazom, ki so jih predložili, policija po besedah Nika ne ukrepa v smeri zadoščenja pravice. Ker prijava na kočevsko policijo ne zadošča, sta se Niko in žena podala prijavo neposredno na Policijsko upravo Ljubljana. »Določenim kočevskim policistom ne zaupava več, življenje naše družine je ogroženo in v zvezi z dogodki imava neizpodbitne dokaze, za katere želiva, da jih obravnavajo v skladu z zakonom,« še dodajata.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih