fbpx
Mestnik
FOTO: Policija.
Aktualno Kronika in policijska poročila

Vijugal po vozišču, se nedostojno vedel in dobil visoko kazen

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 67 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 206 klicev. Obravnavali so 11 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahkih telesnih poškodb, vlomov in tatvin. Policisti PP Novo mesto so zaščitili žrtev nasilja v družini in 51-letnemu nasilnežu izrekli ukrep prepovedi približevanja. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešane osebe, požara in nedovoljenih prehodov državne meje.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V Novem mestu je med 24. 4. in 25. 4. nekdo vlomil v poslovni prostor v stanovanjski hiši in odtujil okoli 300 evrov. Z vlomom in tatvino je lastnico oškodoval za 1.300 evrov.

Na območju Bučke je v noči na 25. 4. neznanec vlomil v gradbeni kontejner in odtujil električno ročno orodje. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.000 evrov škode.

V Črnomlju je v noi na 26. 4. nekdo vlomil v prostore podjetja. Okoliščine policisti še preiskujejo.

PROMETNA VARNOST

Prekoračitve hitrosti

Na območju Čateža ob Savi so policisti nekaj po 21. uri ustavili voznika osebnega avtomobila BMW avstrijskih registrskih oznak, ki je vozil s hitrostjo 195 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 65 km/h. 28-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine so zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izrekli globo.

Okoli 23.30 so na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila BMW X7 nemških registrskih oznak, ki je vozil 220 km/h in prekoračil dovoljeno hitrost za 90 km/h. Ugotovljeno je bilo, da je 26-letni državljan Hrvaške pred tem kršil cestno prometne predpise tudi na območju Gorenjske, kjer je prekoračil dovoljeno hitrost za 58 km/h. Zaradi kršitev so mu izrekli globo v višini 1.450 evrov in 12 kazenskih točk.

Kršitelj odklonil preizkus alkoholiziranosti in se nedostojno vedel

Šentjernejski policisti so v noči na 26. 4. med opravljanjem nalog na območju Tolstega vrha opazili voznika osebnega avtomobila, ki je vozil nezanesljivo in vijugal po vozišču. Zapeljali so za njim in ga ustavljali z uporabo svetlobnih in zvočnih signalov. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, pospešil je hitrost, vozil nezanesljivo in nevarno do Dolenjega Mokrega Polja, kjer je ustavil. 64-letni kršitelj, ki je kazal očitne znake alkoholiziranosti je odklonil preizkus alkoholiziranosti, prav tako je odklonil strokovni pregled in ni upošteval opozoril in ukazov policistov. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov, nedostojnega vedenja med postopkom in neupoštevanja ukazov, bodo zoper kršitelja na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Za omenjene kršitve določila Zakona o javnem redu in miru in Zakona o pravilih cestnega prometa določajo globo v višini 2.111 evrov. Vozniku se izreče tudi 18 kazenskih točk.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Rigonce, Obrežje, Loče, Rakovec, Drenovec, Mostec) izsledili in prijeli 59 državljanov Afganistana, 28 državljanov Sirije, devet državljanov Indije, šest državljanov Kitajske, pet državljanov Nepala, pet državljanov Palestine, tri državljane Maroka, tri državljane Rusije, dva državljana Somalije, dva državljana Bangladeša, državljana Burundija, državljana Alžirije in državljana Irana. Na območju PP Črnomelj (Preloka) so prijeli tri državljane Alžirije in državljana Maroka in na območju PP Metlika (Rosalnice) pet državljanov Sirije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Poskrbite za varnost, da bodo praznični dnevi zares prijetni

Pred nami so prvomajski prazniki, ki jih številni izkoristijo za več dnevni oddih na morju, na drugih turističnih destinacijah in obiskujejo različne prireditve. Na cestah zato pričakujemo povečan promet predvsem v smeri proti Hrvaški, ob koncu praznikov pa v nasprotni smeri.  Po obdobju manj prijaznega vremena bo na cestah ponovno več motoristov in kolesarjev. Vsem udeležencem v prometu svetujemo, da hitrost vožnje prilagodijo omejitvam, vozniškim sposobnostim in razmeram na cesti, upoštevajo naj varnostno razdaljo in primerno bočno razdaljo ob prehitevanju kolesarjev. Vse udeležence v prometu pozivamo k upoštevanju cestno prometnih predpisov, previdnosti in strpnosti, kar je zagotovilo, da bodo vsi varno prispeli na cilj.Ob odhodu od doma poskrbite za varnost svojega premoženja. Z upoštevanjem osnovnih samozaščitnih ukrepov lahko bistveno zmanjšate tveganje, da postanete žrtev kaznivega dejanja. Vrednejše predmete shranite na varno mesto, zaprite okna, zaklenite vrata in vklopite alarmno napravo. Ključev ne puščajte na tako imenovanih “skritih mestih” in poprosite sosede, da so med vašo odsotnostjo pozorni na vaše premoženje. Ob pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi se lahko pripravljale na izvrševanje kaznivih dejanj, naj nas o tem takoj obvestijo na številko 113.

Med prazniki so običajno več dni zaprti tudi razni poslovni prostori oziroma podjetja, prekinejo se dela na gradbiščih… Lastnikom oziroma odgovornim osebam svetujemo, da primerno zavarujejo objekte in vklopijo alarmne naprave. V zadnjem obdobju smo na našem območju na gradbiščih obravnavali več vlomov v gradbene kontejnerje in tatvin električnega ročnega orodja ter vrednejših gradbenih pripomočkov, električni vodnikov in drugega gradbenega materiala. Svetujemo, da izvajalci del vrednejšega orodja in predmetov ne puščajo nezavarovanih na gradbiščih ali v vozilih.

Poskrbite tudi za varnost avtomobila, da ta ne postane tarča vlomilcev in tatov. V vozilih brez nadzora ne puščajte predmetov, saj v takem primeru lahko hitreje postanete žrtev vlomilcev, ki za vlom potrebujejo le nekaj sekund. Tudi predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce, škoda na vozilu pa bo v tem primeru večja, kot je vrednost odtujenih predmetov.

VIR: PU NM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih