fbpx
Mestnik
FOTO: Twitter.
Aktualno Politika

VO Novo mesto 1 naklonjen Logarju, v drugem okraju Pirc Musarjevi

Po nedeljski zmagi Nataše Pirc Musar v drugem krogu predsedniških volitev bodo izidom danes prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Te sicer izidov ne morejo bistveno spremeniti. Pričakovati je tudi nove čestitke novoizvoljeni predsednici, prvi ženski na tem položaju. V volilnem okraju Novo mesto 1 so bili volivci naklonjeni Anžetu Logarju. V okraju Novo mesto 2 pa je večino glasov pobrala zmagovalka.

Natašo Pirc Musar je na nedeljskem glasovanju ob 53-odstotni volilni udeležbi podprlo 478.399 oziroma 53,86 odstotka volivcev. Za njenega protikandidata Anžeta Logarja je glasovalo 409.761 oziroma 46,14 odstotka volivcev, kažejo delni neuradni izidi Državne volilne komisije (DVK) po 99,99 odstotka preštetih glasovnic.

V volilni enoti Novo mesto je svoj glas oddalo 52,88 % volilnih upravičencev. V volilnem okraju Novo mesto 1 je Anže Logar dobil 60,73 % glasov. Nataša Pirc Musar 39,27 %. V volilnem okraju Novo mesto 2 pa je Pirc Musarjeva dobila 56,80 % glasov. Logar 43,20 %.

Preostale glasovnice bodo šteli danes in še prihodnji ponedeljek, ko bodo torej znani končni izidi predsedniških volitev. Danes bodo namreč okrajne volilne komisije štele še glasovnice, ki bodo do 12. ure prispele po pošti iz Slovenije. Na ta način so lahko glasovali volivci v bolnišnicah, zaporih, socialnovarstvenih zavodih ter volivci, ki so bili zaradi okužbe s covidom-19 v izolaciji.

Čez teden dni, 21. novembra, pa bodo okrajne volilne komisije in DVK ugotavljale še izid glasovanja po pošti iz tujine ter glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Vsi ti glasovi volilnega izida sicer ne morejo bistveno spremeniti.

Uradni izidi glasovanja pa bodo znani najpozneje 29. novembra.

Novoizvoljena predsednica bo sicer petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih