fbpx
Mestnik
FOTO: Unsplash.
Aktualno Kronika in policijska poročila

Voznik začetnik opit za volan

Včeraj, okoli 19.30, so bili sevniški policisti obveščeni o prometni nesreči na cesti med Boštanjem in Tržiščem pri  Jelovcu. Opravili so ogled in ugotovili, da je 21-letni voznik začetnik peljal iz smeri Boštanja proti Tržišču. V ovinku  je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v ogrado ter se z vozilom prevrnil.

Povzročitelja, ki se je v nesreči lažje poškodoval, so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je voznik začetnik vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,34 miligramov alkohola.  O kršitvah cestno prometnih predpisov bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Z dvema promiloma alkohola vijugal po avtocesti

Včeraj, nekaj po 20. uri nas je občan obvestil o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi na avtocesti iz smeri Ljubljane proti Novem mestu vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Na podlagi opisa so kršitelja izsledili in ustavili. Med postopkom so ugotovili, da gre za 45-lentega voznika in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 1,0 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško  dovoljenje,  prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Ta konec tedna bomo poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov

“V zadnjem obdobju na območju PU Novo mesto ponovno ugotavljamo porast števila povzročiteljev prometnih  nesreč in kršiteljev,  ki vozijo pod vplivom alkohola. Letos smo obravnavali 46 prometnih nesreč, ki so jih
povzročili opiti vozniki in ugotovili 480 kršitev, povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. Ena naših prioritetnih nalog je zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu, zato bomo ta konec tedna na Dolenjskem poostrili nadzor.  Z  napovedjo in izvedbo naših aktivnosti želimo ljudi ozavestiti o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola, ki slabi psihofizične sposobnosti in v čim večji meri preprečiti neodgovornim in nevarnim voznikom udeležbo v prometu. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi,  oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce,” sporoča PU Novo mesto.

Vozniki pod vplivom alkohola so v letu 2021 na našem območju povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več, kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 15 jih je utrpelo hude poškodbe, še 61 je  bilo lažje poškodovanih (v letu 2020 so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč v katerih je ena oseba izgubila življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je utrpelo lažje poškodbe). Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah,  ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

Predvsem  skrbi  dejstvo,  da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča.  Če  se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10%, v zadnjih letih ponovno narašča in je lani znašal že 12,3%. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let in med 25 in 34 let. Najvišja povprečna  stopnja  alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev med 45 in 54 let, in sicer 1,73 g/kg.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih