fbpx
Mestnik
FOTO: iStock.
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Vse najlepše, najlepša bitja

»Mama je ena sama, dana za srečo in veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje.« Tone Pavček ne bi mogel lepše opisati bistva teh čudovitih žensk, ki tudi praznujejo marca – to so mame.

Praznovanje izvira iz ZDA, tam ga praznujejo od leta 1910. Nekateri viri začetek tega praznika povezujejo z aktivistko Anno Jarvis iz Filadelfije. Ta je leta 1908 na posebni javni slovesnosti počastila svojo mamo.

Mama praznika vseh mam. FOTO:Wikipedia.

V Evropi so praznik začeli praznovati po prvi svetovni vojni, datumi sicer niso bili poenoteni. V Sloveniji ta neformalni praznik praznujemo okrog trideset let, in sicer na dan Marijinega oznanjenja. Na ta dan naj bi nadangel Gabrijel oznanil, da bo Marija rodila božjega sina.

Večina držav materinski dan praznuje drugo soboto v maju, pri nas je datum točno določen in edini na svetu ga praznujemo na ta dan.

ALI STE VEDELI…

Če na ta dan pri nas večinoma poklanjamo rože, se mame v Franciji sladkajo s torto v obliki rože.

V Angliji na ta dan mame prejmejo narcise. Otroci cvetje dobijo v cerkvi in ga nato podarijo svojim mamam. Dan je močno povezan z religijo in ima tudi dolgo tradicijo. Že v 17. stoletju so imeli hlapci premožnih družin ta dan prost in uživali čas s svojo družino.

V Angliji podarjajo narcise. FOTO: iStock.

Na Japonskem mami čast izrazijo z nageljni. Ta cvet predstavlja moč in ljubezen matere. Pomembno vlogo ima barva nageljna. Danes se poklanja rože z belim cvetom. Včasih je bila tradicija malce drugačna. Veljalo je, da se bele nageljne podarja mamam, ki so še žive, rdeči cvetovi pa so bili namenjeni pokojnim mamam. Na materinski dan otroci rišejo portrete svojih mam in jim poklonijo to posebno pozornost. Veliko jih dobi tudi šale ali torbice.

V Mehiki mlajši otroci izdelujejo razna darila, namenjena mamam, starejši sorojenci jih od njih odkupijo in podarijo.

Na Tajskem praznik obeležujejo 12. avgusta, ki sovpada z rojstnim dnem kraljice Sikrit. Ta dan je v znamenju kronanih glav in cvetja jasmina.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih