fbpx
Mestnik
Preprosti za uporabo, cenovno dostopnejši, bolj priročni
Aktualno Dogodki Novice

Za nepravilno vožnjo z e-skiroji globe tudi do 500 evrov

Koliko nesreč so v zadnjem letu z udeležbo e-skiroja zabeležili na PU Novo mesto, kakšna pravila veljajo v cestnem prometu za e-skiroje in kakšne globe se izdajajo za neupoštevanje pravil? O tem smo se pogovarjali z Alenko Drenik iz novomeške policije.

Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto


Električni skiroji so postali pravi “hit” v mestih in okolicah, a pozor! Nepravilna vožnja z njimi se lahko kaznuje tudi z globo do 500 evrov. Po trenutno veljavni zakonodaji sodijo med tako imenovana posebna prevozna sredstva, ki se lahko uporabljajo le na pločnikih, poteh za pešce, kolesarskih poteh, na območjih za pešce in na območjih umirjenega prometa. “Njihova hitrost ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci,” pove Drenikova. Ta hitrost pa znaša 25 km/h. Torej v primeru, da se preseže ta hitrost vas čaka globa v višini 500 evrov. Če je na pločniku več pešcev, se e-skiroji lahko gibljejo tako hitro, kot se gibajo pešci.

V Novem mestu zabeleženih malo nesreč


V lanskem letu so na območju PU Novo mesto obravnavali eno prometno nesrečo, v kateri je bil udeležen voznik e-skiroja. Prav tako so v letošnjem letu do sedaj obravnavali le eno nesrečo z udeležbo električnega skiroja.Spomnimo…
Konec aprila so bili nekaj pred 19. uro novomeški policisti obveščeni o prometni nesreči z udeležbo voznika osebnega avtomobila in voznika električnega skiroja na Rozmanovi ulici v Novem mestu. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je nesrečo povzročil 49-letni voznik osebnega avtomobila, ki je ob zavijanju levo odvzel prednost 21-letnemu vozniku električnega skiroja. Reševalci so oskrbeli poškodovanega 21-letnika in ga odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za lažje poškodbe.


Globe od 40 do 500 evrov

 1. 40 evrov kazni za neprižgan žaromet ponoči
 • Uporabniki električnih posebnih prevoznih sredstev morajo imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani električnega prevoznega sredstva morajo imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.
  – Uporabniki električnih posebnih prevoznih sredstev morajo v območju skupnega prometnega prostora voziti tako, da ne ogrožajo pešcev.
 • Uporabniki električnih posebnih prevoznih sredstev morajo v območju umirjenega prometa voziti posebno previdno, še zlasti pa morajo biti pozorni na otroke, ki jim je dovoljena igra v tem območju.
 1. 80 evrov kazni za ogroženje pešcev
  -V območjih za pešce je dovoljen tudi promet uporabnikov električnih posebnih prevoznih sredstev in kolesarjev oziroma kolesark (v nadaljnjem besedilu: kolesarjev), vendar le tako, da ne ogrožajo pešcev. Način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci.
  3.120 evrov za neuporabo zaščitne opreme ali uporaba mobilnega telefona med vožnjo
  -Uporabniki električnega posebnega prevoznega sredstva morajo na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali ga ne ureja pooblaščena uradna oseba, omogočiti pešcem varno prečkanje vozišča, ki so na prehodu ali stopajo nanj. -Uporabnik električnega posebnega prevoznega sredstva mora imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.-Uporabnik električnega posebnega prevoznega sredstva med vožnjo ne sme početi ničesar kar bi zmanjševalo njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnosti obvladovanja električnega posebnega prevoznega sredstva.
 1. 500 evrov globe za prekoračitev hitrosti
  Uporaba električnih posebnih prevoznih sredstev, ki presegajo hitrost 25 km/h, in posebnih prevoznih sredstev, ki presegajo hitrost gibanja pešcev (gokart, motorne sani, miniaturna motorna vozila ipd.), v cestnem prometu ni dovoljena. Izjemoma je dovoljena uporaba motornih sani v cestnem prometu, če je to potrebno za reševanje človeških življenj ali premoženja, preprečitev ali odpravo velike materialne škode ali odpravo posledic onesnaženja okolja. V takih primerih sme v skladu s prometnimi pravili, ki se uporabljajo za vožnjo motornih vozil, upravljati motorne sani oseba, ki sme voziti motorno vozilo.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih