fbpx
Mestnik
FOTO: DZ.
Aktualno Politika

Začenja se volilna kampanja

Volitve so praznik demokracije in letos bomo ta praznik imeli kar trikrat. 24.4. nas čakajo državnozborske volitve in danes se uradno začenja volilna kampanja. V tem mesecu bodo politične stranke in liste “snubile” volivce. Danes ob polnoči se tudi izteče rok za vložitev kandidatnih list.

Znano je, da se bodo za parlamentarne stolčke borile NSi, LMŠ, SD, SAB, SNS in gibanje Povežimo Slovenijo, katerega del je koalicijska stranka Konkretno, ter Levica in DeSUS.

Vladajoča SDS po zadnjih podatkih še ni vložila kandidatnih list.

Za vstop v Parlament se bodo potegovale stranke: Gibanje Svoboda, Naša dežela, Resni.ca, Za ljudstvo Slovenije, Piratska stranka Slovenije in Ljudska lista gibanja Zdrava družba.

FOTO: DZ

8.aprila javna objava list kandidatov

Kandidature morajo stranke sicer podkrepiti s podpisi treh poslancev ali podpisi volivcev. Pri določitvi liste kandidatov morajo predlagatelji določiti tudi, v katerem volilnem okraju se bo glasovalo o posameznem kandidatu, upoštevati pa morajo tudi t. i. ženske kvote, saj na kandidatnih listah noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki skupnega števila kandidatov.

Ko bodo vse kandidatne liste vložene, bodo volilne komisije volilnih enot preizkusile njihovo zakonitost, do 3. aprila pa bodo z žrebom določile sezname potrjenih list kandidatov v posamezni volilni enoti. DVK bo do 8. aprila javno objavila sezname list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih.

Kandidati za poslance morajo DVK danes tudi sporočiti organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo. Za nagovarjanje volivcev bodo imele stranke in liste čas do 22. aprila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk, poroča STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih