fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

Zaključek prve mobilnosti projekta BioBread

V petek, 8. oktobra, se je na Srednji zdravstveni in kemijski šoli zaključila prva mobilnost dijakov in mentorjev v okviru projekta BioBread (Erasmus+ KA229, št. 2019-1-IT02-KA229-062280). Mobilnost je potekala od 5. do 8. oktobra, vključeni pa so bili gostje iz Italije in Romunije. Rdeča nit srečanja je bila predstavitev dela na področju žit in izdelkov. Program aktivnosti je vključeval delavnici mikroskopiranja žitnih zrn in peke ter degustacije potice. Poleg predstavitev so bili obiskovalci tudi aktivni raziskovalci Novega mesta in Bele krajine.

V Novem mestu so si ogledali Kapitelj, frančiškansko cerkev, mestni trg, muzej, knjižnico ter občudovali mestece na okljuku Krke. V Beli krajini pa so prisostvovali pripravi tradicionalne belokranjske pogače in spoznali pripomočke, ki so jih naši predniki uporabljali pri mlatenju žita. Temu je sledil ogled Metlike in gradu. Deževen dan so zaključili z ogledom Krajinskega parka Lahinja, kjer so spoznali tradicionalno belokranjsko nošo in značilno staro belokranjsko hišo. Zadnji dan srečanja je bil športno obarvan. Obiskovalci so se skupaj z dijaki srednje zdravstvene in kemijske šole učili plesnih korakov. Sledila je podelitev certifikatov in izmenjava daril. Obiskovalci so se polni lepih spominov poslovili od slovenskih dijakov in mentorjev, s katerimi so spletni pristne stike.

Tanja Kulovec

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih