fbpx
Mestnik
Foto: Theverge.com.
Aktualno Dogodki Novice

Zanimanje za samotestiranje v novomeških šolah majhno

Še vedno ni znano, kdaj se bodo samotestiranja dijakov in osnovnošolcev zadnje triade začelo. Najprej je bilo rečeno, da se bodo dijaki začeli samotestirati že v začetku aprila, nato je bilo prestavljeno na 16. april in šeenkrat na 23. april. Samotestiranje osnovnošolcev pa naj bi se po napovedih začelo po prvomajskih počitnicah. Kot je včeraj na novinarski konferenci potrdila epidemiologinja Eva Grilc, pa valudacija testov še poteka.

Kakšno je zanimanje samotestiranja v novomeških osnovnih šolah?

O tem, kakšen interes imajo v osnovnih šolah smo povprašali novomeške šole. Ravnateljica OŠ Stopiče mag. Mateja Andrejčič pravi, da je interes majhen, in sicer 21 odstoten. Kot pravi bi bilo smiseln ukrep, če bi se samotestirali vsi učenci. Medtem, ko je na OŠ Bršljin interes le malo večji, in sicer 36 %, čeprav se je na poizvedovanje odzvalo 60 % staršev učencev 3. triade. Tudi na OŠ Grm se je odločilo le 23 % učencev za samotestiranje. Pomočnica ravnateljice Polonca Bilbija pa pravi: “Glede smiselnosti izvajanja ukrepa samotestiranja je nujno upoštevati mnenje strokovnjakov medicinske stroke. Le -ta je odločila, da je samotestiranje smiselno, z argumentom, da redno testiranje s hitrimi testi prispeva k vzpostavitvi varnejšega okolja učence, dijake in zaposlene na šolah.”

Kočljivost izvedbe samotestiranja pa tako v osnovnih šolah kot srednjih ostaja odprta polnih vprašanj, tako kot za zaposlene, učence in starše.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih