fbpx
Mestnik
Dogodki Aktualno Gospodarstvo

Zdravstveni inšpektorji ob letošnjih nadzorih doslej izdali za 1,1 milijona evrov glob

Zdravstveni inšpektorji so od začetka leta opravili skoraj 47.100 nadzorov, od tega na področju nalezljivih bolezni 40.600 in na ostalih področjih 6500. Izrekli so več kot 4900 sankcij v vrednosti preko 1,1 milijona evrov, od tega na področju nalezljivih bolezni 4500 sankcij v vrednosti 830.000 evrov, so sporočili po seji vlade.

Od 4. julija, ko je bilo urejeno vročanje karantenskih odločb na meji, do vključno 7. oktobra so inšpektorji med drugim opravili preko 24.600 nadzorov spoštovanja karantenskih odločb. Izrekli so 278 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 99.600 evrov.

Od izbruha epidemije do vključno 7. oktobra so opravili tudi 6900 drugih nadzorov, med drugim 3900 nadzorov v gostinstvu, 1700 nadzorov v trgovinah, 370 nadzorov prireditev, nadzorov v objektih higienske nege, na kopališčih in ostalih javnih objektih, kot so muzeji, pošte in banke. Zaradi nespoštovanja priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje so izrekli 86 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 88.400 evrov.

Od 4. septembra, ko je začel veljati odlok, ki je določil obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, so izrekli tudi 115 glob fizičnim osebam, ki niso nosile maske, in sicer v skupni vrednosti 43.200 evrov.

Kot so še navedli v sporočilu, inšpektorji aktivno izvajajo nadzor nad prireditvami in javnimi zbiranji, ki so izvedeni na javnih krajih in v gostinstvu. Prav tako so identificirali javna mesta, ki so namenjena izvedbi zasebnih zabav in piknikov, in na teh lokacijah izvajajo nadzore. Kot so opozorili v vladi, pa prihaja pri izvedbah nadzora nad nošenjem mask na javnih površinah tudi do zavrnitev identifikacije, žalitev in verbalnih napadov na inšpektorje.

Vlada se je sicer danes seznanila tudi s poročilom policije o ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so zapisali, je policija svoje aktivnosti posvečala spoštovanju odlokov, ki so prepovedovali oziroma omejevali zbiranje ljudi na javnih krajih in na športnih prireditvah. Ob rednem delu je bila pozorna tudi na spoštovanje drugih odlokov.

V obdobju od 20. marca do 5. oktobra je tako prejela 2655 prijav o kršitvah vseh odlokov. Zdravstvenemu inšpektoratu je skupno podala 7079 predlogov zaradi kršenja odlokov, obravnava pa tudi tri kazniva dejanja po 177. členu kazenskega zakonika, ki se nanaša na prenašanje nalezljivih bolezni.

STA

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih