fbpx
Mestnik
FOTO: Luka Rifelj.
Aktualno

Železniška postaja Novo mesto kmalu v znamenju mode

Moda kot kulturni fenomen sodobnega časa je postala sestavni del življenjskega sloga ljudi. Je tudi sestavni del novomeškega dogajanja, saj bo letos novo mesto moda preplavila že 7. leto, na dogodku Mestna modna revija. Tudi letošnji dogodek bo ko vedno poseben, saj se  bo odvil v sodelovanju s Slovenskimi železnicami, na Železniški postaji Novo mesto.

To je že peta lokacija, ki bo gostila Mestno modno revijo. Želja organizatorjev je namreč, da poleg visoke mode, Novomeščankam in Novomeščanom ter drugim obiskovalcem razkriva tudi manj znane kotičke Novega mesta, ki jih je mogoče uporabiti v različne namene. Tako bo letošnja lokacija ponovno unikatna. Letošnjo lokacijo in sodelovanje s Slovenskimi železnicami lahko razumemo tudi kot promocijo vožnje z vlakom, kot oblike trajnostne mobilnosti.

Tudi letos se bon a modni reviji predstavilo več modnih oblikovalcev.  Svoje kolekcije bo predstavila Ane Jelinič, sestri Mia Aleksandra in Mateja Lukač, ki delujeta pod blagovno znamko M. Fiction, Nikato ter mlada oblikovalka Gaja Bassanese.

Na istem dogodku pa se bo odvila tudi razstava oblačil študentke modnega oblikovanja Maše Macedoni in re-design oblačil Konf, ki ima svoj butik ponovne uporabe tudi v centru Novega mesta.

Dogodek organizirata Studio ANA in producent Youma Events.

Vstop na dogodek bo mogoč le z vabilom, letos pa je na voljo tudi omejeno število vstopnic.

Predstavitev modnih oblikovalcev

ANA JELINIČ

Ana Jelinič, mag. modnega oblikovanja, pobudnica in soorganizatorka Mestne modne revije je priznana in uveljavljena slovenska modna oblikovalka.

Deluje pod blagovno znamko ANA. Študij končala leta 2013 Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Ana se udeležuje vseh večjih slovenskih modnih dogodkov in redno predstavlja svoje kolekcije na Ljubljanskem tednu mode. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja modnih kritikov.

Anine kolekcije so nežne in romantične. Velik poudarek daje unikatnim detajlom in nežnim barvam, preseneča z igro kontrastov ter močnimi in unikatnimi, ročno izdelanimi motivi. Inspirira se iz trenutnih dogodkov iz vsakdanjega življenja. Ana oblikuje nosljiva oblačila za vsak dan, ki so udobna in praktična, ter tudi za posebne priložnosti. Oblikuje tudi oblačila po meri, tako za posameznike, kot tudi za razna podjetja, ki želijo nekaj drugačnega, narejenega samo za njih. Od leta 2014 Ana ustvarja v svojem Studio ANA v njenem domačem kraju, na Linhartovi ulici v Novem mestu.

Kolekcija ETERNITY

Krog. Večna, popolna oblika. Močna, a obenem mehka. Tista naravna je najlepša. Okrogla.

Kolekcija ETERNITY govori o sodobni ženski, ki stremi k popolnosti. Popolnemu in zdravemu telesu, popolnemu izgledu. Kolekcija govori prav o tej želji po popolnosti, katero pa vsak razume in vidi po svoje. Tako vsakdo piše svojo zgodbo o lepoti. In popolnosti, ki nam daje občutek, da smo se dotaknili tudi večnosti.

M. FICTION

M.FICTION je slovenska modna blagovna znamka, za katero stojita sestri Mateja in Mia Aleksandra Lukač. M.Fiction je neodvisna, sodobna, in anti-tradicionalna moda. Pri oblikovanju izražata strast do tkanin in oblik z raziskovanjem in kombiniranjem različnih materialov in stilov.

Kolekcija UNTOLD STORIES

Kolekcija UNTOLD STORIES svoj navdih črpa iz osebnih zgodb različnih posameznikov.Nekatere so mistične, melanholične, zapletene, prikrite, neizrečene – le-te so nas naredileunikatne. Vsa ta poezija in eksplozija čustev se skriva v detajlih, oblikah in barvah Elizabetanskega obdobja, in je prikazana na futurističen način.

NIKATO

Nika Pulko je magistrirana slovenska oblikovalka tekstila in oblačil, ki od leta 2011 oblikuje pod imenom NIKATO.

Znamka je bila prvotno posvečena bojevnicam, eleganci, posebnim priložnostim. Nika še vedno čuti neskončno inspiracijo v bojevnicah, le da so te postale bolj sodobne – take, ki se spopadajo z vsakodnevnimi boji našega časa. Zato želi NIKATO studio ženskam ponuditi udobje, možnost lahkotnega gibanja, kot tudi dovršen stil, v katerem se bo vsaka počutila modno in sproščeno.

Kolekcija justFEEL

Kolekcija justFEEL je pravzaprav nadaljevanje lanskoletne kolekcije justBREATHE, pri kateri se je Nika začela posvečati predvsem psihičnemu počutju tistega, ki oblačila nosi. Letošnji kosi so nastajali zelo spontano. Kolekcija je polna toplih odtenkov v kombinaciji z mistično črnino – ta predstavlja temne sence, ki jih sonce odganja. Oblačila namreč govorijo zgodbo o dekletu s sončnico, ki v kaosu sodobnega sveta išče sonce, se obrača za njim in želi začutiti njegovo toplino, da jo napolni s pozitivno energijo. 

GAJA BASSANES

Gaja Bassanese je letošnje leto zaključila šolanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Odkrivanje sveta, tako resničnega in domišljijskega, je že od nekdaj njen hobi. Že od malega rada ustvarja, njen večni izziv pa je spraviti v življenje težko izvedljive projekte in s tem dokazati tako sebi in svetu, da je vse mogoče.

Kolekcija

Kolekcija oblačil cvetnih oblik z rožnimi motivi v živih barvah ponovno obarva črno-bele spomine na ljubljansko promenado. Izraziti volumni oblačil se zgledujejo po silhuetah preteklosti, hkrati pa s svojimi nekonvencionalnimi oblikami ohranjajo stik s sodobnostjo. Živahne barve in organske oblike rožnih motivov pa nas popeljejo na nostalgično pot poletnih spominov obarvanih s cvetjem.

Mentorica kolekcije je dr. Sabina Puc, prof.

Razstava na Mestni modni reviji

KNOF

V Knofu vse bolj postajajo prepoznavni na področju krožnega gospodarstva, ponovne uporabe, reciklaže in zerowasta. Njihovo poslanstvo je razvijati trajnostne rešitve za podjetja, skupnosti in posameznike, z namenom zmanjševanja in preprečevanja nastanka odpadkov. Leta 2020 je Knof v Krškem v enem najstarejših Mercator centrov na 3000m2 pričel z vzpostavitvijo prvega krožnega laboratorija. Svoj butik ponovne uporabe Stara šola imajo tudi v centru Novega mesta.

Na razsavi Mestne modne revije se predstavljajo z REDESIGN kosi. Z donacijami in po novem tudi preko sistema KNOFcycle box zbirajo second-hand in vintage kose oblačil. Poškodovana in zastarela vintage oblačila preoblikujejo v nove moderne, unikatne in ˝statement˝ kose. Na ta način poskušajo podaljšati življenjsko dobo oblačilom, ki bi sicer končala na odlagališčih in/ali sežigalnicah.

MAŠA MACEDONI:

Maša Macedoni prihaja iz Novega mesta. Je študentka 2. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti. Maša se je v letošnjem letu skozi študij ukvarjala s temo Dotik, objem, poljub, iz katere se je inspirirala za nastala oblačila, ki jih bo razstavljala na Mestni modni reviji. Njeni projekti, so nastajali pod mentorstvom prof. Almire Sadar.

VIR: Ana Jelinič.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih