fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

Zgodbe, kot je Andrejeva, morajo biti slišane!

Konec tedna je portal Preiskovalno.si bralce pretresel z žalostno zgodbo Andreja iz Kočevja. 59-letnik že štiri mesece živi človeka nedostojno življenje. Prav toliko časa je dobesedno priklenjen na posteljo. Postelja je njegova kuhinja in kopalnica. Novinarji portala so podrobno opisali katastrofalne razmere, v katerih živi. In marsikdo se čudi, kako je to sploh mogoče? Kako je mogoče, da je Andrej v bolečinah preživljal dneve samo v postelji vlažne in hladne sobice in da je za to njegovo grozno situacijo vedelo tako malo ljudi?

Vdan v usodo, že dolge mesece životari. Da je prikovan na posteljo, je soseda Slavica izvedela šele po enem mesecu. Obupana soseda, se je po navedbah portala večkrat obrnila na pristojne, ki so si odgovornost bolj ali manj podajali.

Soseda Slavica, ki Andreju ves čas pomaga.

Danes smo obiskali večstanovanjsko hišo, kjer živi Andrej. Kot kaže, se bodo zadeve začele premikati. Pred hišo je že zabojnik s katerim bodo odpeljali nesnago, ki se je leta nabirala v stanovanju. Andrej še vedno leži v postelji. Soba je hladna, skromna toplota prihaja le od električnega radiatorja. »Zakaj tako težko prosite za pomoč?« nas zanima. Odgovor pa pričakovan: »Ker me je bilo sram.«

»Od nekdaj je nerad prosil za pomoč, sam pa je pomoč velikokrat nudil,« nam pove Slavica, ki je skrbela za nemočnega soseda in hodila od vrat do vrat, da bi mu lahko kako pomagala. Center za socialno delo je bil o zdravstvenem stanju in bivanjski stiski obveščen 13. novembra. 15. novembra so socialne delavke obiskale gospoda.

»Zadnji obisk strokovnih delavk CSD je bil izveden danes zjutraj z namenom pridobitve soglasja k načrtovanim oblikam pomoči. Že pri prvem obisku je CSD stanju gospoda obvestil tudi urgentno službo zdravstvenega doma, ki ustrezno obravnava njegovo zdravstveno stanje. Uredili so tudi obiske patronažne službe na domu. Na CSD smo z izvajalcem pomoči na domu – Zavod Jutro gospodu organizirali dnevno dostavo hrane. Preko socialno varstvene storitve pomoč na domu gospod, poleg dostave kosil, lahko uveljavlja tudi storitev pomoč pri gospodinjskih opravilih in pomoč pri zagotavljanju osebne higiene. O teh oblikah pomoči smo gospoda obvestili, da jih lahko uveljavi. CSD je raziskal možne oblike pomoči znotraj gospodove socialne mreže in ugotovil, da mu sosedje in prijatelji določene oblike pomoči zagotavljajo.

Prav tako smo se na CSD povezali s humanitarnimi organizacijami v lokalni skupnosti in širše z namenom ureditve njegovih bivalnih razmer. Glede neurejenih bivalnih razmer smo na CSD preverjali tudi možnost namestitve gospoda v dom starejših občanov v lokalnem okolju. DSO sprejema samo osebe starejše od 65. let. V zagotavljanje pomoči in čimprejšnjo razrešitev težav, s katerimi se gospod srečuje, je bil vključen tudi Center za duševno zdravje odraslih. Gospod je prejemnik pravic iz javnih sredstev. Uveljavljal je tudi pravico od izredne denarne pomoči za namen ureditve bivalnih razmer. Dne 29.01.2024 je bil sklican tudi koordinacijski sestanek v okviru Občine Kočevje in vseh udeleženih deležnikov, ki smo obravnavali gospoda. Dogovorili smo skupne rešitve, ki jih bomo lahko uresničili v soglasju z uporabnikom,« naj je danes pojasnila Katarina Hiti, direktorica Centra za socialno delo Osrednja Slovenija – zahod, Enota Kočevje.

Gospoda sta danes obiskala tudi podžupan in župan. Občina mu je ponudila namestitev v Zavetišču za brezdomce, a jo je Andrej odklonil.

Pristojni zdaj aktivno iščejo rešitev za katastrofalno bivanjsko stisko, s katero se sooča 59-letnik. Za njim je 30 let delovne dobe. »Bil je priden in marljiv delavec,« poudarja soseda, ki je z Andrejem delala na Liku.

Menda so nesrečnemu gospodu prijatelji in znanci večkrat ponujali pomoč, a jo je težko sprejel. Sprejel ali ne, dejstvo je, da si nihče ne zasluži takšnega življenja. Zdaj ni čas za iskanje odgovornega, ampak za reševanje velikega problema.

Ljudje prepogosto zatiskamo oči in mislimo, da nimamo moči, da spremenimo posameznikovo življenje. Pa ni res!

Če poznate koga, ki potrebuje pomoč skupnosti, povejte! Takšnih žalostnih primerov je veliko, zato se ne obračajmo stran!

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih