fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

V Novem mestu večji delež nesreč zaradi alkoholiziranosti ter samomorov

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev Mestne občine Novo mesto traja povprečno 22,8 dneva na leto, kar je nekaj več od slovenskega povprečja, ki je 21,7 dneva. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je višji od slovenskega povprečja, skrbi tudi višje povprečje samomorov, kažejo podatki NIJZ o zdravju prebivalcev občin.

Po podatkih publikacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJ) z naslovom Zdravje v občini 2024 je stopnja umrljivosti zaradi samomora v novomeški občini 21 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je povprečje v Sloveniji 18.

Tudi delež prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, je višji. Alkoholizirani vozniki v občini povzročijo 10,19 odstotka nesreč, medtem ko je državno povprečje 8,48. Je pa v občini manj bolezni, ki jih pripisujejo neposredno alkoholu, kot je povprečje v državi.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je v Novem mestu po zadnjih podatkih višji od slovenskega povprečja, nižji pa je delež, ko gre za prejemanje zdravil za sladkorno bolezen.

Statistiki izpostavljajo, da je stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi 2,0 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, kar je enako slovenskemu povprečju. Manj pa je na Novomeškem zlomov kolka. V občini namreč beležijo 5,5 bolnišnične obravnave zaradi zloma kolka na 1000 prebivalcev, medtem ko je povprečje v državi 6,2. Precej nižji od državnega povprečja je delež uporabnikov pomoči na domu.

Telesni fitnes otrok je blizu slovenskemu povprečju, število otrok ali mladostnikov, ki so v bolnišnici obravnavani zaradi astme, pa je precej pod njim.

Novomeščani se razmeroma dobro odzivajo na vabila na preventivne presejalne programe. Na presejalni test za rak debelega črevesa in danke Svit se jih odzove 64,5 odstotka, slovensko povprečje je 63,4. Na vabilo za presejalni program za odkrivanje raka dojk Dora se jih odzove 80,45 odstotka (državno povprečje 77,79 odstotka), na vabilo za presejalni program za odkrivanje raka materničnega vratu Zora pa 71,7 odstotka (državno povprečje 71,4 odstotka).

Kljub temu v novomeški občini letno odkrijejo večje število novih primerov raka kot je državno povprečje. V zadnjih letih letno odkrijejo 574 novih primerov na 100.000 prebivalcev, medtem ko je povprečje v državi 567. Od slovenskega povprečja odstopa predvsem število novo odkritih primerov raka debelega črevesja in danke.

Umrljivost zaradi raka je sicer v občini približno enaka, kot je povprečje v državi, kar velja tudi za umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih