fbpx
Mestnik
policija
Poročilo dežurnih policistov PU Novo mesto.
Aktualno Kronika in policijska poročila

Neznanci kradli akumulatorje in pobegnili z osebnim avtomobilom

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 26. 1. in 29. 1. 2024 posredovali v 214 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 628 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 30 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 21-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. Trebanjski policisti so zaščitili žrtev nasilja v družini in 48-letnemu nasilnežu izrekli ukrep prepovedi približevanja. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, groženj, poškodovanja tuje stvari, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

26. 1. ob 15.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov v Bršljinu. Policisti PP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 65-letni voznik, ki je zaradi neprimerne varnostne razdalje trčil v avtomobil 34-letnega voznika, ki je zaradi zavijanja levo ustavil na vozišču. Štirje potniki v vozilu 34-letnega voznika so zaradi lažjih poškodb poiskali zdravniško pomoč. Policisti so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,66 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti PP Metlika so med kontrolo prometa v Podzemlju v noči na 27. 1. zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Renult clio. Ugotovili so, da gre za 22-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. V litru izdihanega zraka je imel 0,64 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Prijeli tatove

Krški policisti so bili 28. 1. obveščeni, da naj bi na območju Gradišča pri Raki neznanci kradli akumulatorje in pobegnili z osebnim avtomobilom. Takoj so se odzvali in pričeli z aktivnostmi za izsleditev storilcev. Na podlagi opisa so osumljence v Grmovljah izsledili in prijeli. 42-letnemu osumljencu in prav tako 42-letni osumljenki iz Dobruške vasi so ukradene predmete zasegli in jih vrnili oškodovancu. Ovadili jih bodo na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Vlomi in tatvine

26. 1. je med 5.30 in 8.30 na Ratežu nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V naselju Ob Težki Vodi je med 24. 1. in 26. 1. neznanec vlomil v delavnico ob stanovanjski hiši in odtujil udarni vrtalnik, varilni aparat in izdelke iz bakra in medenine. Lastnika je oškodoval za okoli 1.000 evrov.

Med 17. 1. in 28. 1. je na območju Verduna nekdo vlomil v zidanico in odtujil radijski sprejemnik, kosilnico na nitko in vrtalni stroj. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 1.300 evrov.

Na Šalijevi ulici v Novem mestu je med 26. 1. in 28. 1. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar in zlatnino. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 3.200 evrov škode.

V noči na 28. 1. je na območju Velikega Gabra neznanec vlomil v objekt, pregledal prostore in našel ter odtujil denar. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2.000 evrov škode. Okoliščine policisti še preiskujejo.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli štiri tihotapce in tujce, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo

26. 1. popoldne so policisti na Drnovem kontrolirali voznika osebnega avtomobila Volkswagen touran. Med postopkom so ugotovili, da 21-letni voznik in 20-letni potnik, oba državljana Kosova, v prtljažniku vozila prevažata dva državljana Turčije, ki sta nezakonito vstopila v Slovenijo.

V noči na 29. 1. so na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila Renault megane romunskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 36-letni državljan Romunije prevaža štiri državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljanom Kosova in Romunije so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije in Sirije še niso zaključeni.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 26. 1. in 29. 1. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Jereslavec, Kapele, Čatež ob Savi, Obrežje, Bračna vas, Ribnica, Brežice, Velika Dolina, Jesenice) izsledili in prijeli 180 državljane Sirije, 65 državljanov Maroka, 17 državljanov Afganistana, deset državljanov Nepala, šest državljanov Bangladeša, šest državljanov Pakistana, pet državljanov Šrilanke, pet državljanov Rusije, štiri državljane Egipta, štiri državljane Alžirije, tri državljane Jemna, tri državljane Konga, dva državljana Turčije in državljana Kameruna. Na območju PP Črnomelj (Žuniči, Vinicam, Preloka, Miliči) so prijeli 16 državljanov Sirije in osem državljanov Maroka in na območju PP Metlika (Metlika, Rosalnice) 25 državljanov Sirije.  Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih