fbpx
Mestnik
Župnik Silvester med maševanjem
Župnik Silvester med maševanjem
Aktualno Intervju Zanimivosti & Zabava

Župnik Silvester odhaja na Rako

Dr. Silvester Fabijan po 17 letih bogoslužja v stolni župniji Kapitelj odhaja na Rako, prav toliko let pa je tudi poučeval na Teološki fakulteti. Pravi, da se bo vedno spominjal lepih slovesnosti v novomeški stolnici, prav tako pa tudi srečanj z mladimi, zakonci ter bogoslužnimi sodelavci.

Za duhovniški poklic pravijo, da moraš biti poklican. Župnik Silvester nam je zaupal, da je klic začutil že ob koncu osnovne šole, med služenjem vojaškega roka v Sremski Mitrovici (Srbija) pa je padla odločitev, da bo sledil svojemu notranjemu navdihu. Starši njegovo odločitev na začetku niso najlažje sprejeli, prijateljem pa je narisala začudenje na obraz, kljub temu pa so ga tako prvi kot drugi podprli pri pripravi na duhovništvo. Kaj bi bilo, če bi bilo drugače? Najverjetneje bi postal pravnik, je dejal, kajti na študij prava se je tudi vpisal.

V Novo mesto je prišel leta 2006, ob ustanovitvi novomeške škofije. Pred prihodom je ta kraj povezoval z zdravstvom in bolnišnico, kjer se je bodisi zdravil sam ali pa obiskoval domače. Pravi, da je v času duhovniške službe v čudovitem Novem mestu spoznal veliko dobrih ljudi. »Hvaležen sem, da sem lahko vstopil v zgodbo življenja mnogih družin in posameznikov, v veselih ali težkih trenutkih.« nam je zaupal župnik Silvester.

V času opravljanja duhovniške službe je kar 17 let poučeval teologijo duhovnosti in liturgiko na Teološki fakulteti, tako v Ljubljani, kot v Mariboru. Povedal nam je, da je izjemno hvaležen, da je spremljal kar nekaj generacij diakonov (skorajšnjih novomašnikov) pri pripravi na maševanje, krščevanje ter podeljevanje drugih zakramentov ter zakramentalov.

Vse ima svoj čas, tako delo kot oddih. Tudi duhovniki potrebujejo počitek, in sicer med tednom, kot tudi čez poletje. Župnik Silvester rad svoj dopust preživi ob vodi (reka, jezero, morje) z dobro knjigo v roki. Rad pa se tudi podruži z iskrenimi dobrosrčnimi ljudmi.

Veliko se govori o ukinitvi celibata, zato smo župnika Silvestra povprašali, kaj on meni o tem. Zaupal nam je: »Osebno nisem za ukinitev celibata, podpiram pa razmišljanja o možnosti izbire, kot je to v pravoslavni cerkvi.«

Župnik Silvester je poseben župnik, ker je do vsakega človeka spoštljiv, ne glede na njegovo versko, politično ali kakšno drugo pripadnost. V času svojega službovanja v Novem mestu je v vsakem človeku poskušal odkriti dobro. Marsikdo ga je obogatil s svojim razmišljanjem, svojimi izkušnjami in spoznanji. Sam pravi takole: »Pomembno je, da človek sledi srcu, vesti in se trudi iskati ter slediti resnici.«

Med bivanjem v Novem mestu je tako spletel mnoge vezi z verniki, ki jim je predstavljal duhovno oporo in podporo. Za njim pride nov župnik, ki bo po svojih najboljših zmožnostih nadaljeval delo, župnik Silvester pa bo s svojimi verniki ostal povezan v molitvi.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih